Melkveebedrijf in stappen energieneutraal

Melkveebedrijf Woolderink uit Wierden bouwde in 2013 een nieuwe melkveestal met 150 ligplaatsen. Sinds de bouw investeerde het stapsgewijs in maatregelen om energieneutraal te zijn. Donderdag houdt bedrijf een open dag.

'We laten zien hoe we in stappen zijn gegroeid', zegt Stefan Woolderink. 'We zijn begonnen met een melkrobot en melkstal, onlangs hebben we een nieuwe robot geplaatst en de oude geüpdatet. Verder hebben we een grote stalventilator geplaatst, houdt een mestrobot de vloer schoon en schuift een robot het voer aan. Daardoor blijft de loop op de robot ook 's nachts beter.'


Daarnaast investeerde Woolderink in het Mueller Milk2Heat-systeem, waarmee melkwarmte terug wordt gewonnen. 'We bouwen de koelmachine, die de melk koelt, om tot een warmtepomp', vertelt adviseur Björn Weghorst van Loohuis Agro Neutraal. 'Daardoor blaast de koelmachine de warmte niet naar buiten, maar vangen we dat op in een buffervat. Dat is zo ingericht dat de warmte ook naar de woning gaat.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer