Project voor fossielvrije glastuinbouw op komst

In gemeente Lansingerland wordt momenteel gebouwd aan proefkassen voor het project 'Fossielvrije Glastuinbouw' op het Horti Science Parc Oostland in Bleiswijk.

Project+voor+fossielvrije+glastuinbouw+op+komst
© Koen van Wijk

Op 26 november werd de officiele start van het project gevierd, samen met het project 'Digital Greenhouse'. Dit zijn twee belangrijke doorbraakprojecten in energietransitie en digitalisering. Met Digital Greenhouse wordt door toepassing van kunstmatige intelligentie een groenteteelt autonoom aangestuurd.

De projecten moeten in praktische zin nog van start gaan. Naar verwachting wordt eind 2018 een compact demonstratiecomplex van vier kassen opgeleverd op het Horti Science Parc Oostland, de locatie van Wageningen University & Research Glastuinbouw.

Duurzaamheidseisen

De kassen zijn volledig fossielvrij en voldoen aan de toekomstige duurzaamheidseisen. De resultaten uit Fossielvrije Glastuinbouw kunnen leiden tot grote verschuivingen in de energiebehoefte van de kassen.

In de twee projecten wordt onderzoek gedaan om te kijken welk technisch effect digitaal en fossielvrij telen heeft op gewas, bedrijfsvoering en op het behalen van duurzaamheidseisen.

Nieuwe banen

Dit leidt tevens tot nieuwe (technologische) banen. Tijdens dit onderzoek wordt samengewerkt met MBO-opleidingen. Door praktijkgericht onderzoek ontwikkelen jongeren de juiste kennis en vaardigheden om deze nieuwe banen te vervullen

De totale projectkosten bedragen ruim 1,2 miljoen euro. De projecten zijn een samenwerking van gemeente Lansingerland, Wageningen University & Research Glastuinbouw, Delphy, DLV Glas & Energie, Delphy Improvement Centre en Lentiz MBO Oostland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer