Project+voor+fossielvrije+glastuinbouw+op+komst
Nieuws
© Koen van Wijk

Project voor fossielvrije glastuinbouw op komst

In gemeente Lansingerland wordt momenteel gebouwd aan proefkassen voor het project 'Fossielvrije Glastuinbouw' op het Horti Science Parc Oostland in Bleiswijk.

Op 26 november werd de officiele start van het project gevierd, samen met het project 'Digital Greenhouse'. Dit zijn twee belangrijke doorbraakprojecten in energietransitie en digitalisering. Met Digital Greenhouse wordt door toepassing van kunstmatige intelligentie een groenteteelt autonoom aangestuurd.

De projecten moeten in praktische zin nog van start gaan. Naar verwachting wordt eind 2018 een compact demonstratiecomplex van vier kassen opgeleverd op het Horti Science Parc Oostland, de locatie van Wageningen University & Research Glastuinbouw.

Duurzaamheidseisen

De kassen zijn volledig fossielvrij en voldoen aan de toekomstige duurzaamheidseisen. De resultaten uit Fossielvrije Glastuinbouw kunnen leiden tot grote verschuivingen in de energiebehoefte van de kassen.

In de twee projecten wordt onderzoek gedaan om te kijken welk technisch effect digitaal en fossielvrij telen heeft op gewas, bedrijfsvoering en op het behalen van duurzaamheidseisen.

Nieuwe banen

Dit leidt tevens tot nieuwe (technologische) banen. Tijdens dit onderzoek wordt samengewerkt met MBO-opleidingen. Door praktijkgericht onderzoek ontwikkelen jongeren de juiste kennis en vaardigheden om deze nieuwe banen te vervullen

De totale projectkosten bedragen ruim 1,2 miljoen euro. De projecten zijn een samenwerking van gemeente Lansingerland, Wageningen University & Research Glastuinbouw, Delphy, DLV Glas & Energie, Delphy Improvement Centre en Lentiz MBO Oostland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer