Melden+van+energiebesparing+is+nu+verplicht
Nieuws
© Ruud Ploeg

Melden van energiebesparing is nu verplicht

Ondernemers kunnen zich niet meer onttrekken aan de wettelijke opdracht om energiebesparingsmaatregelen te nemen. Uiterlijk 1 juli moeten ze bij de overheid rapporteren wat ze tot nu toe hebben gedaan om het energiegebruik van het bedrijf terug te brengen.

De informatieplicht, vastgelegd in het Activiteitenbesluit milieubeheer, is bedoeld om de energiebesparing in het het bedrijfsleven verder te stimuleren. Tegelijk kan zo helder worden welke ondernemers er tot nu toe te weinig werk van maken. Het geldt voor alle ondernemers die ten minste 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas per jaar verbruiken.

Volgens de rijksoverheid gaat het in totaal om zo'n 125.000 bedrijven, waaronder ook heel wat boeren en tuinders. Zij zijn al enige tijd verplicht om op hun bedrijf alle energiebesparingsmaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Het is een uitvloeisel van het Energieakkoord waar overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in 2013 hun handtekening onder hebben gezet.

Registreren bij e-loket

Boeren en tuinders die qua verbruik vallen onder de nieuwe informatieplicht, moeten zich voor 1 juli van dit jaar registreren bij het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en vervolgens aangeven welke maatregelen ze nemen om energie te besparen.

De energiebesparingsmaatregelen in de agrarische sector die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden, staan in de Erkende Maatregelenlijst Agrarisch. Het gaat om relatief eenvoudige acties. Ze variëren van het periodiek schoonmaken van lampen en armaturen tot het zo zuinig mogelijk afstellen van ventilatoren en van het installeren van een hoogrendementboiler tot het aanbrengen van dimbare ledlampen.

Alternatieve maatregelen

Wie alle maatregelen neemt die voor zijn bedrijf van toepassing zijn, voldoet aan de wettelijke verplichting voor energiebesparing. Wie daar niet voor voelt, kan een alternatieve maatregel nemen. Voorwaarde is dat het net zo veel of meer energie bespaart als de erkende maatregel.

Bedrijven waarvoor geen erkende maatregel beschikbaar is, geven alle investeringen op in energiebesparing met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Ondernemers die niet voldoen aan de informatieplicht of die onvoldoende in actie zijn gekomen, kunnen na 1 juli rekenen op een gerichte controle.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer