Meer suiker uit bieten bij veranderend klimaat

Klimaatverandering heeft volgens onderzoekers voorlopig een positief effect op de opbrengsten van suikerbieten. Wel vraagt de bestrijding van ziekten en plagen meer aandacht.

Meer+suiker+uit+bieten+bij+veranderend+klimaat
© Dirk Hol

Hogere temperaturen en langere perioden van droogte zijn gemiddeld gunstig voor de productie van suikerbieten. 'De klimaatverandering werkt overwegend positief uit. Dat geldt voor suikerbieten in onze regio in elk geval voor de periode tot 2050. Daarna bestaat de kans dat de negatieve effecten van de oplopende temperaturen de overhand krijgen', vertelt Martin van Ittersum van Wageningen University & Research.

De professor plantaardige productiesystemen was deze week spreker tijdens een seminar dat bieteninstituut IRS organiseerde vanwege het afscheid van directeur Frans Tijink. Thema was het veranderende klimaat in relatie tot de teelt van suikerbieten.

Langere bietencampagne

Mark Stevens, hoofdonderzoeker van het Engelse onderzoeksinstituut BBRO, noemt de hogere productie en de mogelijkheid om de bietencampagne te verlengen ook als positieve aspecten van klimaatverandering. 'Echter, de impact van weersextremen neemt ook toe. Kijk maar naar de gevolgen van de droogte in 2018 of de overstromingen nu in grote delen van de Verenigde Staten', vult de onderzoeker zelf aan.

Van Ittersum stelt dat suikerbieten een van de meest efficiënte landbouwgewassen is. 'De genetische vooruitgang is groot en bovendien slagen bietentelers er goed in om met hun werkelijke opbrengsten in de buurt te komen van de potentiële productie. Het gat daartussen is niet meer dan 20 procent.'

IRS heeft in verschillende scenario's doorgerekend waar de productie van suikerbieten op uit kan komen in het jaar 2040. 'Een gemiddelde opbrengst van 20 ton suiker per hectare lijkt ons een gezonde ambitie', zegt Tijink. Volgens de vertrekkende directeur is dit realistisch zolang het lukt om antwoorden te vinden op de uitdagingen in de teelt.

Alternatief vinden voor neonicotinoïden

Op basis van betere rassen en betere bietenteelt rekent Stevens op een productiestijging van 2 tot 2,5 procent per jaar. Een goed alternatief voor neonicotinoïden is daarbij wel een voorwaarde, vindt hij.

De Engelse onderzoeker wijst daarnaast op de hogere ziektedruk door het veranderende klimaat. Hij somt op dat er meer schimmels komen; steeds weer nieuwe pathogenen en plagen die zich sneller vermeerderen. 'Als Europese suikersector moeten we vooral focussen op de ontwikkeling van een goed geïntegreerd teeltsysteem voor suikerbieten', luidt zijn advies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer