Delphy+verkent+de+%27low+budget%27+teelt+van+suikerbieten
Nieuws
© Niels van der Boom

Delphy verkent de 'low budget' teelt van suikerbieten

Delphy heeft dit jaar in Flevoland een proef in suikerbieten aangelegd om na te gaan hoe met minimale kosten toch een optimale opbrengst kan opleveren.

Nu de suikerprijs erg onder druk staat, is het voor de akkerbouwers des te belangrijker om de kosten bij de suikerbietenteelt in de gaten te houden. Om te verkennen waar er op kosten bij de teelt van suikerbieten is te besparen, heeft Delphy in Swifterbant een proef aangelegd. Doel daarvan is om bieten tegen minimale kosten te telen, met behoud van een optimale opbrengst. Delphy kijkt hoe de kosten van de bietenteelt laag zijn te houden.

Is het voor de hoogste opbrengst gaan wel het meest rendabel bij de huidige bietenprijs? Of is het saldo hoger als de kosten laag worden gehouden en de opbrengst suboptimaal is? Verschillende bemestingsstrategieën legt Delphy naast elkaar, evenals verschillende strategieën van ziektebestrijding.

Rendabel

Bij een hoge bietenprijs is een bespuiting veel eerder rendabel dan bij een lage bietenprijs. Daarnaast geldt de duurzaamheid van de teelt waar bietentelers terdege rekening mee moeten houden. Er is belang bij rassen met een mindere gevoeligheid voor bladschimmels. Het is daardoor niet nodig te proberen de bladschimmels in bedwang te houden met fungiciden.

In de proef worden ook verschillende teelt- en bemestingsstrategieën vergeleken, waaronder slachtkuikenmest versus kunstmest en andere mogelijkheden verkend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer