Verliezen+kenmerken+boekjaar+Nordzucker
Nieuws
© Eigen Foto

Verliezen kenmerken boekjaar Nordzucker

Nordzucker sluit boekjaar 2018/19 af met een aanzienlijke daling van de omzet en een operationeel verlies. Voor het huidige boekjaar verwacht het bedrijf ook een verlies.

De Duitse suikerfabriek behaalde een omzet van 1.354 miljoen euro in boekjaar 2018/2019, 18 procent minder dan de 1.650 miljoen euro het jaar ervoor. Het bedrijfsresultaat was negatief: 58 miljoen euro verlies (vorig jaar 154 miljoen euro). Nordzucker sluit het boekjaar af met een nettoverlies van 36 miljoen euro (vorig jaar plus 118 miljoen euro).

Vanwege de winstsituatie wordt op de jaarlijkse algemene vergadering van Nordzucker voorgesteld om dit jaar geen dividend uit te keren. Vorig jaar ging het om een dividend van 1,20 euro per aandeel.

Marktontwikkelingen

De lagere omzetten en de verliezen zijn het gevolg van extreme marktontwikkelingen in het eerste volledige financiële jaar zonder vaste quota en minimumprijzen. De marktsituatie werd gekenmerkt door een aanzienlijk overproductie binnen de Europese Unie.

Nordzucker benadrukt dat het bedrijf nog steeds een stabiele financiële positie heeft. Het percentage eigen vermogen ligt op 66 procent, precies op het niveau van het voorgaande jaar. De netto-investering is gedaald van 308 miljoen euro vorig jaar tot 260 miljoen euro dit jaar.

Wereldsuikermarkt

Voor boekjaar 2019/20/20 verwacht Nordzucker negatieve inkomsten als gevolg van aanhoudend lage prijzen. Een gestaag groeiende wereldsuikermarkt belooft op middellange termijn echter betere prijzen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer