Delphy onderzoekt in vier regio's bladziekten bieten

Adviesbureau Delphy onderzoekt in vier regio’s de rasverschillen bij suikerbieten op het gebied van bladziekten.

Delphy+onderzoekt+in+vier+regio%27s+bladziekten+bieten
© Haijo Dodde

Elk jaar wordt duidelijk dat er verschillen zijn in de gevoeligheid van suikerbietenrassen voor de verschillende bladschimmels. De verschillen in gevoeligheid voor schimmels zijn ook aanwezig in granen en in aardappelen. Akkerbouwers kunnen deze gebruiken om een ras of een strategie te kiezen om de plant tegen de schimmels te beschermen.

De sector weet dat er bij suikerbieten verschillen zijn in de gevoeligheid tegen schimmels. Maar deze zijn niet in een rassenlijst te vinden. Om die reden zet Delphy al meerdere jaren een proef op om de verschillen zichtbaar te maken. De rassen komen en verdwijnen snel, zodat de praktijk maar kort gebruik kan maken van de ervaringen die het adviesbureau opdoet.

Proefvelden

Delphy heeft landelijk vier proefvelden aangelegd in suikerbieten. In het Brabantse Beugen, het Drentse Weerdinge, het Zeeuwse Colijnsplaat en in Swifterbant in Flevoland. Deze proefvelden zijn opgezet met rassen die telers het meest in die regio uitzaaien.

Een gedeelte wordt niet gespoten en daarnaast wordt uitgezocht wat de beste strategie is om de bladziekten te bestrijden. Daarom wordt een gedeelte bespoten zoals de laatste jaren gebruikelijk is, dus bij de eerste aantasting in het gewas.

Cercospora

Bij Delphy is er twijfel of dit voor cercospora wel de juiste strategie is. De laatste jaren is deze bladvlekkenziekte op een aantal percelen niet meer te stoppen. Een infectie voorkomen lijkt een betere optie dan wachten op het eerste vlekje. Daarom is er een strategie toegevoegd waar bespoten gaat worden bij weersomstandigheden die gunstig zijn voor een infectie van cercospora.

Als laatste test het adviesbureau een strategie waarbij gespoten wordt met een fungicide bij het sluiten van het gewas. Met deze afwijkende strategieën probeert Delphy te voorkomen dat er later in het seizoen een aantasting in het gewas zit en dit niet meer te bestrijden is. Het plan is om cercospora preventief te bestrijden in plaats van curatief. Daarbij kijkt het adviesbureau naar de rasverschillen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer