Tweede Kamer wil asbestsanering goedkoper maken

De Tweede Kamer wil dat de regels voor asbestsanering worden aangepakt. Op die manier kan sanering van asbestdaken goedkoper en eenvoudiger worden. Deze week zijn een aantal moties aangenomen die dat mogelijk moeten maken. Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) moet hier uitvoering aan geven.

Tweede+Kamer+wil+asbestsanering+goedkoper+maken
© Koos van der Spek

Zo besloot de Tweede Kamer dinsdag op initiatief van Maurits von Martels (CDA) dat de sanering van asbestdaken voortaan in een lagere risicoklasse moet worden ondergebracht. Dat kan omdat blijkt dat de blootstellingsrisico's veel kleiner zijn dan eerder werd aangenomen. In de praktijk zou dit sanering goedkoper maken.


Op voorstel van Thierry Aartsen (VVD), Von Martels en Chris Stoffer (SGP) wordt het systeem van risicoklassen bij asbestsanering onder de loep genomen om meer differentiatie aan te brengen. Dit moet ertoe leiden dat voor sanering met relatief kleine blootstellingsrisico's minder veiligheidsmaatregelen hoeven worden genomen.

Schuimlaag

Ook moet er volgens een meerderheid van de Kamerleden meer ruimte komen voor toepassing van innovaties in de asbestsector. Dit was wederom een motie van Van Martels. Een van de innovaties die moet worden toegestaan is een bewerking met een specifieke schuimlaag, waarbij blootstelling aan asbest wordt geminimaliseerd. Stoffer stelde dit voor met steun van Von Martels en Aartsen.

'De Tweede Kamer heeft voor realisme en niet voor angstscenario's'

Verder heeft de Tweede Kamer, onder aanvoering van Aartsen, staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opgedragen om de marktontwikkelingen in de saneringsbranche in de gaten te houden. Er is namelijk veel werk voor saneerders en de politici vrezen dat dit de prijs zal opdrijven in de aanloop naar 2024. Het is de bedoeling dat in dat jaar alle asbestdaken in Nederland zijn verwijderd. Van Ark moet ook bekijken of dit verbod in 2024 haalbaar is.

Zelfregulering

Op aandringen van Steven van Weyenberg (D66) en Wim-Jan Renkema (GroenLinks) moet staatssecretaris Van Ark dit jaar een evaluatie van de asbestbranche laten uitvoeren door een externe partij. Op die manier moet duidelijk worden of de zelfregulering in de asbestbranche functioneert.

De besluiten in de Tweede Kamer volgen op publicatie van het wetenschappelijke onderzoek 'Inzichten voor proportioneel asbestbeleid'. Dit is door TNO, de Universiteit van Utrecht, Radboud Universiteit Nijmegen en Crisislab uitgevoerd en geeft een een feitelijk wetenschappelijk overzicht van de risico's van de sanering van asbestdaken. Een van de conclusies luidde dat het risico van het verwijderen van een dak met asbest verwaarloosbaar is.

Risicoklasse

Alfred Jansen, LTO-portefeuillehouder Veiligheid en Pacht, is blij dat CDA en SGP het voortouw hebben genomen. 'Als sanering van asbestdaken standaard in risicoklasse 1 komt te vallen, dan levert dat een kostenbesparing op. En de sanering kan sneller worden uitgevoerd. De staatssecretaris gaat hier niet alleen over. Ook de asbestbranche beslist mee, maar we zijn blij dat er een beweging in gang is gezet.'

'Er is iets gedaan met de wetenschappelijke input', zegt Jansen. 'De Tweede Kamer heeft met deze moties gekozen voor realisme en niet voor angstscenario's waarbij met hoge beschermingsmaatregelen wordt gewerkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer