Belgi%C3%AB+versoepelt+maatregelen+varkenspest
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

België versoepelt maatregelen varkenspest

Nadat in Wallonië de situatie met betrekking tot Afrikaanse varkenspest is gestabiliseerd, worden de maatregelen voor varkenshouders versoepeld.

Onder voorwaarden mogen vanaf vrijdag 7 juni weer slachtvarkens worden bijeengebracht op een verzamelcentrum. De laatste maanden zijn er nog nauwelijks nieuwe wilde varkens met Afrikaanse varkenspest aangetoond. Stond op 1 april van dit jaar de teller van dit aantal op 708, inmiddels staat deze op 815.

Vanaf vrijdag mogen in heel België weer slachtvarkens worden verzameld op een erkend verzamelcentrum klasse 2. Wel moeten hierbij de nodige hygiënemaatregelen worden genomen. In februari werd het al toegestaan dat slachtvarkens van meerdere bedrijven in één vrachtwagen naar het slachthuis te vervoeren.

Desinfectie

Andere maatregelen blijven gehandhaafd. Zo mogen enkel personen in contact komen met de varkens, wanneer dit strikt noodzakelijk is en gelden strenge eisen rond reiniging en desinfectie van vervoersmiddelen van varkens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer