POV en LNV 'snijden' fors in wilde zwijnenpopulatie

De wilde zwijnenstapel wordt fors kleiner. Dat is nodig om zo de risico's van insleep van Afrikaanse varkenspest in Nederland te minimaliseren. Dat is het resultaat van onderhandelingen die de POV afgelopen weken voerde met het ministerie van LNV.

POV+en+LNV+%27snijden%27+fors+in+wilde+zwijnenpopulatie
© POV

Het landbouwministerie, provincies en Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) hebben afgesproken een gezamenlijk stappenplan op te stellen om de risico's van de insleep van Afrikaanse varkenspest te verkleinen. Hier zullen ook de natuurorganisaties bij worden betrokken.

Het substantieel terugdringen van de omvang van de wilde zwijnenstapel in Nederland is een van de aangekondigde acties. De roadmap is naar verwachting in oktober klaar. Om het stappenplan te realiseren, wordt een taskforce ingesteld, waarin ook de POV zitting heeft.

Handtekening

Het landelijk bestuur van de POV ging vorige week akkoord met dit resultaat. De POV wilde twee weken geleden geen handtekening zetten onder het nieuwe Convenant Diergezondheidsfonds (DGF). Dat weigerde de producentenorgansatie zolang er niets aan de insleeprisico's door wilde zwijnen zou worden gedaan.

Het mag volgens de POV niet zo zijn dat de verzekeringspremies voor boeren omhoog moeten, omdat de risico's toenemen door een uitdijende wilde zwijnenstapel buiten de aangewezen gebieden. Het gesloten akkoord gaat verder dan de algemene intenties die de afgelopen tien jaar in het DGF-convenant zijn neergelegd. Die leidden niet tot krimp, maar juist tot een toename van het aantal.

Afspraken

De POV vertrouwt erop dat met de Taskforce en het nieuwe akkoord wel resultaat wordt geboekt. De POV zet in op doelgerichte en afrekenbare afspraken met provincies en natuurorganisaties. Landbouwminister Carola Schouten maakte bestuurlijke afspraken met de betrokken provincies. Die zijn verantwoordelijk voor het faunabeheer en het reduceren van de wilde zwijnenstapel. De afspraak voor het opstellen van de roadmap wordt opgenomen in convenant DGF.

Schouten stuurde 26 april 2019 een brief naar de Tweede Kamer. Daarin staat wat de voortgang is met betrekking tot het DGF-convenant. In aansluiting hierop is de internetconsultatie gestart voor de Algemene maatregel van bestuur op basis waarvan de sectorplafonds worden vastgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer