Wilde+zwijnen+oraal+vaccineren+tegen+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Wilde zwijnen oraal vaccineren tegen Afrikaanse varkenspest

Orale vaccinatie van wilde zwijnen kan een goede oplossing zijn om Afrikaanse varkenspest in Europa te bestrijden. Spaans onderzoek toont aan dat everzwijnen immuun worden tegen het virus door een nieuw vaccin dat via voer wordt toegediend.

Bijkomend voordeel is dat immuniteit via diercontact kan worden doorgegeven aan nog niet gevaccineerde zwijnen, meldt het Belgische VILT. In de publicatie bij Frontiers in Veterinary Science geven de onderzoekers aan dat vervolgonderzoek nodig is, onder meer naar de veiligheid en genetische stabiliteit van het vaccin.

Onderzoekers van de universiteit van Madrid en het eveneens in die stad gevestigde Europese referentielaboratorium voor Afrikaanse varkenspest experimenteerden met het oraal vaccineren van wilde zwijnen.

Virusstam

Een geïsoleerde virusstam werd ingezet als kandidaat-vaccin. Van de zwijnen die het vaccin kregen, werd 92 procent direct bescherming of doordat zij er mee in contact kwamen via soortgenoten.

Deze dieren stierven niet, vertoonden geen ziektesymptomen na blootstelling aan het virus en drie van de acht werden na onderzoek volledig gezond verklaard. Het gebruikte vaccin heeft zijn waarde al bewezen bij gedomesticeerde varkens die het toegediend kregen via inspuiting.

Bestrijdingsstrategie

Voor zover bij de onderzoekers bekend, is dit de eerste keer dat orale vaccinatie van wilde zwijnen als bestrijdingsstrategie werd getest. Gezien de resultaten en de snelle verspreiding van Afrikaanse varkenspest noemen de onderzoekers de methode beloftevol. Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe veilig het vaccin is bij overdosering, hoe stabiel het is en of het onderscheidbaar is van het virus bij DNA-tests.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer