Afrikaanse+Varkenspest+nu+in+heel+China
Nieuws
© Twan Wiermans

Afrikaanse Varkenspest nu in heel China

Vooral in Azië breidt het aantal uitbraken van Afrikaanse Varkenspest (AVP) nog steeds uit. In China is de ziekte inmiddels in alle provincies vastgesteld.

Tot enkele weken geleden was de eilandprovincie Hainan de enige Chinese provincie waar nog geen uitbraak had plaatsgevonden. In april vonden de nieuwste besmettingen juist daar plaats. Ook in andere Aziatische landen vinden uitbraken plaats, blijkt uit gegevens van de World Organisation for Animal Health (OIE).

Het meest recent zijn uitbraken in de Cambodjaanse provincie Ratanakiri, nadat eerder ook in Vietnam, Taiwan en Mongolië de Afrikaanse Varkenspest werd vastgesteld. In de periode van 12 tot en met 25 april vonden er wereldwijd 121 nieuwe uitbraken plaats. In Zuid-Afrika vond op een boerderij een nieuwe uitbraak plaats. In Afrika waren er eerder ook al uitbraken in Zuid-Afrika en Zimbabwe.

Wilde zwijnen

In Europa worden vooral besmettingen aangetroffen onder wilde zwijnen. België, Letland, Moldavië, Polen, Roemenië, Rusland en Oekraïne meldden nieuwe besmettingen. In Polen, Oekraïne, Moldavië en Rusland zijn ook veebedrijven getroffen in april. Het gaat in Oost-Europa vaak om boeren die in hun achtertuin enkele varkens houden.

Naast de nieuwe uitbraken zijn er bij de OIE nog 1.320 'lopende' uitbraken bekend. 98 procent van alle verliezen, zowel gestorven als preventief geruimde varkens, worden geleden in Azië. 58 procent van de verliezen vonden plaats in China.

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer