'Blijf alert op hygiëne, want risico Afrikaanse varkenspest blijft'

De varkensprijzen zijn goed en dat zorgt voor euforie. Het lijkt zelfs alsof de dreiging van Afrikaanse varkenspest (AVP) minder ernstig is. Niets is minder waar. Tijdens Dutch Pork Expo vorige week in Venray riepen verschillende experts op alert te blijven op hygiëne.

%27Blijf+alert+op+hygi%C3%ABne%2C+want+risico+Afrikaanse+varkenspest+blijft%27
© Van Dijk Varkenshandel

'Neem niet de binnenbocht als het om hygiëne gaat bij varkenstransporten. Bezuinig nooit 100 euro op het transport van biggen. Maak alleen afspraken met een risicobewuste transporteur die zich strikt aan zijn eigen hygiëneprotocol houdt', was de boodschap van voorzitter Gert van Beek van de European Pig Producers in Venray.

Aandacht voor hygiëne moet bij zowel de chauffeur als bij de boer vanzelfsprekend zijn. Een vermeerderaar moet volgens Van Beek standaard voor elk transport de vrachtwagen inspecteren. Controleren of de laadruimte overal schoon is. En de chauffeur, met schone kleding en laarzen, vertellen waar hij wel en niet mag komen op het bedrijf.

Laadklep

Het advies aan vermeerderaars is nooit te accepteren dat er biggen over een laadklep moeten waar eerder nog vleesvarkens over gingen. In de praktijk dringen ketens er ook steeds vaker op aan eerst te laden op bedrijven met de hoogste gezondheidsstatus.

Een varkenshouder is verantwoordelijk voor de watervoorziening op de wasplaats. Die blijkt in de praktijk niet altijd op orde. Goede transporteurs hebben naast reinigings- en ontsmettingsmiddelen vaak eigen materiaal bij zich.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer