Ziekzoeken in kas? De drone is in aantocht

Ze kunnen fusarium in orchideeën opsporen en daarmee de tijd die is gemoeid met ziekzoeken verminderen. Proeven met het doormeten van chrysanten op uniformiteit en aantal knoppen hebben ook veelbelovende resultaten laten zien. Wat kunnen drones betekenen in de sierteeltkas? Een tussenstand.

Ziekzoeken+in+kas%3F+De+drone+is+in+aantocht
© Dirk Hol

Teeltmanager Tim Brander van Hazeu Orchids in Delfgauw las drie jaar geleden een artikel waarin Applied Drone Innovations (ADI) aangaf dat drones ingezet zouden kunnen worden bij het scouten op ziektes bij orchideeën. Hij vroeg het dronebedrijf om langs te komen.

ADI berekende op zijn verzoek of het detecteren van schimmels bij orchideeën een rendabele toepassing voor drones zou kunnen zijn. Omdat de resultaten positief waren, zijn de afgelopen twee jaar experimenten op de kwekerij gedaan.

Medewerkers van Hazeu Orchids, dat 100.000 orchideeën per week produceert, zijn op dit moment hele dagen bezig met het nalopen van de planten op ziektes. Met de drone hoopt de teeltmanager dat het ziekzoeken sneller gaat en bovendien preciezer verloopt.

Met drone gaat ziekzoeken sneller en preciezer

Tim Brander, teeltmanager Hazeu Orchids in Delfgauw

Besparing

Volgens Brander kon de drone in het begin niet zo goed onderscheid maken tussen vlekken op bladeren en omgekrulde of verdroogde bladeren. Maar nu lukt het goed om fusarium op te sporen. 'We hebben ontdekt dat het voldoende zou kunnen zijn om eens in de twee weken te scouten in plaats van wekelijks, zoals we nu doen. Dat zou een mooie besparing opleveren.'

ADI is in 2015 opgericht door Lucien Fesselet en William Simmonds. Het duo wil met drones de effectiviteit en efficiëntie van bedrijven in de glastuinbouw verhogen. De studenten van Hogeschool Inholland zetten hun bedrijf in Delft voort door mee te werken aan High Precision Greenhouse Farming (HiPerGreen).

Ontwikkelproject

Dit tweejarige project, dat in 2017 is gestart, is bedoeld om het gebruik van drones bij glastuinders in het West- en Oostland te onderzoeken. De focus ligt op lagere teelten, omdat drones daarbij de ruimte hebben om door de kas te vliegen.

Cock Heemskerk, lector Robotica aan Hogeschool Inholland, is projectleider van HiPerGreen. Twintig bedrijven werken aan het project, waarvan een deel uit de tuinbouw komt, maar andere uit technologische of publiciteitshoek. Daarnaast zijn acht groepen van verschillende studierichtingen bij HiPerGreen betrokken.

Orchideeën

Heemskerk legt uit dat studenten en docenten van de afdelingen Agrifood en Life Science van de hogeschool ook experimenten doen met orchideeën die ze in een geconditioneerde ruimte met opzet besmetten met fusarium.

Een camera maakt ieder uur foto's van de planten, wat tot meer inzicht moet leiden over hoe snel een plant ziek wordt en hoe de besmetting verloopt. Dat biedt meer inzicht over op welk moment een besmetting is te detecteren.

Aantal knoppen

HiPerGreen heeft ook bij Deliflor Chrysanten in Maasdijk drones getest. Daarbij ging het om het bepalen van de uniformiteit van bloemen of het aantal knoppen in een plant.

'Als veredelingsbedrijf hebben wij jaarlijks te maken met duizenden nieuwe soorten, die we zo goedkoop en zo snel mogelijk willen doormeten', legt onderzoeker Geert van Geest van Deliflor uit. 'Daarvoor leek een drone ons een interessante mogelijkheid.'

De conceptontwikkeling gaat nog door, evenals de testen om de resultaten die tot nu toe zijn gevonden te bevestigen. Wat de uiteindelijke conclusie zal zijn, is nog niet duidelijk.

Rail

Mogelijk gaat Deliflor niet met een vliegende drone werken, maar met exemplaren die op een rail heen en weer kunnen bewegen, vertelt Van Geest. Hij ziet wel mogelijkheden voor het ziekzoeken bij de kwekers waaraan het veredelingsbedrijf plantmateriaal levert.

Fesselet en Simmonds studeren luchtvaarttechnologie, maar zijn er in de tussentijd achter gekomen dat naast kennis over drones expertise nodig is op het gebied van biologie, software, marketing en teelt.

Deskundigen

Voor de biologie trokken de studenten een specialist aan, voor de software huren ze deskundigen in en voor andere vakgebieden kunnen ze terugvallen op adviseurs.

Door HiPerGreen heeft hij de afgelopen anderhalf jaar vooral meer inzicht gekregen in de markt voor drones in de glastuinbouw, zegt Fesselet. 'Ik heb vooral geleerd om te begrijpen tegen wat voor problemen glastuinders aanlopen.' Tot nu toe heeft ADI één betalende klant en drie in de pijplijn, maar dat is nog niet voldoende om op eigen benen te staan.

Goedkoper

Heemskerk ziet de toekomst van het bedrijf rooskleurig in, zeker vanwege de belangstelling uit de markt. Sinds de eerste experimenten met drones in kassen zijn deze hightechmachines veel goedkoper geworden. Ook kunnen de drones langer blijven vliegen.

De lector Robotica plaatst wel de kanttekening dat tot nu toe alleen het monitoren van fusarium voldoende is ontwikkeld en dat andere toepassingen zich nog moeten bewijzen. Heemskerk en Fesselet hopen dat ADI binnen twee jaar financieel onafhankelijk is.

Minidrone doodt vliegende plaaginsecten met propellers
In Delft is nog een andere start-up op het gebied van drones te vinden. Drie oud-studenten van de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn in 2018 PATS begonnen, dat met drones vliegende plaaginsecten uit kassen wil verdrijven. Hun systeem werkt met een basisstation met rekenkracht en camera's om insecten op te sporen. Is zo'n insect ontdekt, dan vliegt een drone van 4 bij 4 centimeter er vanaf het basisstation naartoe, doodt het insect met zijn propellers en vliegt dan terug naar het station om op te laden. De eerste testen richten zich op de bestrijding van de Turkse mot bij de teelt van gerbera's, waarvoor een pilot loopt bij gerberakwekerij Holstein Flowers in De Lier. 'We staan nog wel voor een aantal uitdagingen', zegt directeur Bram Tijmons van PATS. 'Maar we hopen begin 2020 het eerste werkende systeem te kunnen leveren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer