Drone meet biomassa gras

Met een drone werd dinsdag de biomassa van het gras gemeten bij melkveehouder Rick Berntsen in Azewijn. Samen met enkele andere melkveehouders doet hij mee aan een project over precisiebemesting op grasland.

'Hier hebben we 10 hectare kleigrond en die hebben we met drijfmest en kunstmest plaatsspecifiek bemest', vertelt Berntsen. 'Bij een collega-melkveehouder in Loerbeek hebben we dat ook gedaan. Zijn perceel is zandgrond en dit is zware klei.'

De drone laat zien waar verschillen in de opbrengst binnen het perceel zitten, geeft Berntsen aan. 'Dit project doen we twee jaar en ik had verwacht dat de grasopbrengst veel wisselender zou zijn. Maar het valt me echt mee dat het een egaal maaiveld is.'

Bodemscan

Koen Peters van DLV Advies bepaalde samen met de melkveehouder de werkwijze. 'We zijn begonnen met een bodemscan om de pH-waarde en de organische stof in de bodem te meten. Op basis daarvan schreven we een plan hoe te gaan bemesten.'

'Er worden taakkaarten gemaakt en dan wordt trapsgewijs bemest door de loonwerker, precies wat de grond toelaat', vult Berntsen aan. De gegevens van de drone worden nu verwerkt. In het najaar wordt gekeken of er nog bijsturing nodig is. 'Dit is een beetje het begin, maar hier gaat het denk ik wel allemaal naar toe.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer