Dronegebruik+akkerbouw+verdubbeld
Nieuws
© Han Reindsen

Dronegebruik akkerbouw verdubbeld

In de Nederlandse akkerbouwsector gebruikt 4,7 procent drones. Daarmee is het percentage meer dan verdubbeld ten opzichte van 2018, want toen maakte 1,8 procent er gebruik van.

Dat blijkt uit de AkkerbouwScanner 2019 van AgriDirect. Tijdens deze telefonische inventarisatie zijn Nederlandse akkerbouwers benaderd met vragen over agrarische activiteiten, toekomst- en investeringsplannen. Ongeveer duizend akkerbouwers hebben vragen beantwoord over het inzetten van drones ter optimalisatie van hun teelten.

Grotere akkerbouwbedrijven gebruiken percentueel gezien meer drones dan kleinere bedrijven. Zo blijkt dat 12,3 procent van de akkerbouwers met meer dan 100 hectare grond gebruik maakt van drones. Bij bedrijven met 10 tot 20 hectare is dat slechts 1,8 procent.

Interesse

Verder blijkt 20 procent van de akkerbouwers (zeer) geïnteresseerd te zijn in het inzetten van drones ter optimalisatie van teelten. Dat is een stijging van 5,8 procent ten opzichte van 2018. Vorig jaar gaf 13,4 procent aan interesse te hebben.

Wordt er gekeken naar de interesse in drones per bedrijfsgrootte, dan blijkt dat de grotere bedrijven meer interesse tonen. Bedrijven met 100 hectare grond of meer zijn het meest geïnteresseerd in het inzetten van drones (31,2 procent). Bedrijven met 10 tot 20 hectare grond zijn het minst geïnteresseerd (11,7 procent).

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer