Overheidsbeleid doet afbreuk aan akkerbouwkoers

Het overheidsbeleid doet momenteel afbreuk aan de koers van de akkerbouwsector naar duurzamere teeltmethoden, stelt Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw.

Overheidsbeleid+doet+afbreuk+aan+akkerbouwkoers
© Dirk Hol

Er is beleid nodig dat betrouwbaar en consistent is en vertrouwen en steun geeft aan inspanningen van akkerbouwers in hun streven de teelt te verduurzamen. Dat schrijft BO Akkerbouw aan de Vaste Kamercommissie van LNV als inbreng voor het gewasbeschermingsdebat donderdag in de Tweede Kamer.

BO Akkerbouw houdt de Kamerleden voor dat een omslag in beleid nodig is om eigen initiatieven van de akkerbouw beter te faciliteren. Goed faciliterend beleid omvat in het ideaal beeld van de brancheorganisatie geen ad hoc, niet-wetenschappelijk onderbouwde verboden op chemische middelen en een versnelling in toelating van laagrisico-middelen.

Voldoende publieksbudget

Verder bepleit BO Akkerbouw heldere wet- en regelgeving voor zorgvuldige toepassing van biostimulanten, meer ruimte en maatwerk in de mestwetgeving, voldoende publieksbudget voor onderzoek naar weerbare teeltsystemen, extra stimulansen voor het bevorderen van biodiversiteit bij akkerbouwers en een passend wettelijk kader voor nieuwe veredelingstechnieken.

De organisatie wijst Kamerleden op het eigen actieplan van de akkerbouw, waar de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 van het landbouwministerie goed op aansluit. Volgens BO Akkerbouw stimuleert en ondersteunt het actieplan akkerbouwers om vertrouwen te hebben in duurzamere teeltmethoden. Ad hoc en irrationeel beleid ondermijnen echter dit langjarige proces en leiden eerder tot stappen terug dan vooruitgang.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer