Akkerbouwer+vraagt+meer+begrip+van+consument
Achtergrond
© Haijo Dodde

Akkerbouwer vraagt meer begrip van consument

Een van de speerpunten in het Actieplan Plantgezondheid van de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw is het inzichtelijk maken van de milieuprestaties. Uiteindelijk moet dat resulteren in een meerprijs voor akkerbouwproducten.

'Als akkerbouw zetten we behoorlijke stappen naar een duurzamere productieketen', vindt akkerbouwer Wout Lugtenburg. 'Maar het is de vraag of we dit op een juiste manier kenbaar maken naar buiten toe. Van onze ketenpartners ontvangen we wel volop waardering voor onze inspanningen, maar vooralsnog levert dat geen meerprijs op.'

Op het akkerbouwbedrijf van Wout en Anneke Lugtenburg in Geervliet op Voorne-Putten presenteerde BO Akkerbouw vorige week het Actieplan Plantgezondheid. Dit plan benoemt uitdagingen en speerpunten om te komen tot duurzame teeltsystemen met minder chemie, meer weerbaarheid en biodiversiteit, een gezonde bodem en klimaatbestendige gewassen.

Wiedeg

Lugtenburg vertelt dat hij constant bezig is met de verdere verduurzaming van zijn bedrijfsvoering. Vorig jaar investeerde hij in een grote wiedeg om op termijn minder afhankelijk te zijn van herbiciden. Verder probeert hij klimaatneutraal te werken en verkoopt hij een deel van zijn tarwe aan een veehouder in de buurt, van wie hij vervolgens de mest weer afneemt.

Dit actieplan is nodig omdat we zelf de regie willen houden over de wijzigingen aan onze productiemethoden

Dirk de Lugt, voorzitter BO Akkerbouw

Anneke Lugtenburg is een van de drijvende krachten achter De Proefschuur, een initiatief om op Voorne-Putten lokaal geteelde producten, ook lokaal af te zetten.

Voorloper

Bij de presentatie van het Actieplan Plantgezondheid vertelde voorzitter Dirk de Lugt van BO Akkerbouw dat de Nederlandse akkerbouw voorloper wil blijven in duurzame teeltmethoden.

'Wij leveren een goede kwaliteit en daarmee een mooie bijdrage aan de voedselzekerheid. Dit actieplan is nodig omdat we zelf de regie willen houden over de wijzigingen aan onze productiemethoden. Daarbij moeten we wel de verbinding blijven zoeken met de samenleving.'

Agrarisch ondernemen is volgens De Lugt meer dan alleen bezig zijn met je eigen grond. Het bedrijf van Wout en Anneke Lugtenburg is daarvoor wat hem betreft een sprekend voorbeeld. 'Zij kijken verder en zoeken die verbinding. Uiteindelijk gaat het om de maatschappelijke waardering en de erkenning in de markt.'

Belangrijke rol retail

Voor het lijntje met de markt en uiteindelijk de consument speelt de retail een belangrijke rol, stelt De Lugt. Vanuit dat perspectief was directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gevraagd om het eerste exemplaar van het actieplan in ontvangst te nemen. Die was daartoe graag bereid.

'Dit plan is een mooi initiatief van een ambitieuze sector', verklaart Jansen. 'Als akkerbouwketen en retail moeten we samen de handschoen oppakken om voor akkerbouwproducten vanuit de gedachte van een betrokken keten meer begrip te creëren bij de consument. Bijvoorbeeld bij varkens, kippen en zuivel lukt dat al redelijk.'

Lekker vers van dichtbij
Vijftig boeren en tuinders op Voorne-Putten zijn vorig jaar De Proefschuur Coöperatie begonnen met als doel zoveel mogelijk lokaal geteelde producten ook lokaal te verkopen. Anneke Lugtenburg en drie andere agrarische ondernemers hebben hiervoor het initiatief genomen.
Het motto van De Proefschuur is 'lekker vers en van dichtbij'. De coöperatie heeft inmiddels negen verkooppunten in de regio en belevert bovendien jaarrond een versafdeling van een supermarkt in Spijkenisse.
'We streven naar korte ketens en meer betrokkenheid bij onze eigen afzet', legt Lugtenburg uit. 'Door dit initiatief ervaren wij als producenten meer goodwill bij onze afnemers en ook worden we meer beschouwd als volwaardige ketenpartners.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer