Hectolitergewichten tarwe bovengemiddeld

De tarwe die tot nu toe is geoogst, blijkt bovengemiddeld zwaar te zijn. 'Meer dan 80 procent van de hectolitergewichten zit boven de 76 kilo per hectoliter', meldt Agrifirm.

Hectolitergewichten+tarwe+bovengemiddeld
© Huisman Media

De opbrengsten zijn volgens Agrifirm wisselend. Zo zijn er incidenteel percelen wintertarwe op kleigrond die boven de 10 ton per hectare halen, maar zijn er ook percelen rond de 9 ton. Dat laatste lijkt het meeste voor te komen. 'Het is wat vroeg om een hard opbrengstgetal te geven, maar gemiddeld genomen zal het lager uitkomen dan vorig jaar', aldus de coöperatie.

In het noorden van Nederland moet de tarweoogst grotendeels nog van start gaan. Ook de zomergerst is daar nog maar net begonnen. De kwaliteit van de zomerbrouwgerst ziet er goed uit.

In het Limburgse is het grootste gedeelte van de graanoogst alweer achter de rug. Eind deze week zal het grootste gedeelte van de graanoogst klaar zijn.

Helft graanpercelen geoogst

Volgens de coöperatie CZAV is in het gehele zuiden van het land ongeveer de helft van de graanpercelen geoogst. Met een tempo van rond de 20.000 ton per dag komt het graan bij de coöperatie binnen.

Op Goeree Overflakkee is inmiddels 79 procent van het graan geoogst. In de Hoeksche Waard is 72 procent binnen, in Tholen/Philipslans 69 procent en ook in Zeeuw Vlaanderen 69 procent.

Op Walcheren is nog maar een derde van de graanoogst van het land. In Noord-Beveland is dat met 36 procent iets meer. De overige gebieden zitten tussen de 40 en 60 procent. 'Met de voorspelde hittegolf zullen eind volgende week de graanpercelen geruimd zijn, op wat latere zomergranen na', denkt CZAV.

• Bekijk de marktprijzen van granen in Nederland

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer