Keurmerk huisvesting agrarische arbeidsmigranten gelanceerd

Aardbeienteler Jan van Meer uit Breda heeft woensdagochtend als eerste agrarisch ondernemer in Nederland het Agrarisch Keurmerk Flexwonen ontvangen. Dit is opgezet door de vakbonden en land- en tuinbouworganisaties. Het borgt de kwaliteit en veiligheid van kortdurende huisvesting op het erf.

Keurmerk+huisvesting+agrarische+arbeidsmigranten+gelanceerd
© Willem Paterik

Agrarisch Keurmerk Flexwonen borgt de kwaliteit en veiligheid van tijdelijke huisvesting voor seizoensarbeid met duidelijke afspraken over bijvoorbeeld kookvoorzieningen, sanitair, hygiëne en onderhoud. De normen zijn door de werknemers- en werkgeversorganisaties samen vastgesteld op basis van eerdere cao-afspraken. Om het keurmerk te mogen voeren, moet een ondernemer zich jaarlijks door een geaccrediteerde certificerende instelling laten keuren.


Ondernemers in de land- en tuinbouw die met arbeidsmigranten werken, kunnen zich met goede kwaliteit, eerlijke huurprijzen en korte reistijden onderscheiden op een krappe arbeidsmarkt, stelt Wim van den Boomen, portefeuillehouder Goed Werkgeverschap bij LTO Nederland.

Goede leefomstandigheden

'Als ondernemer wil je goed voor je werknemers zorgen. Alleen dan komen ze bij de volgende oogst weer terug', geeft Van den Boomen aan. Goede en veilige huisvesting voor een eerlijke huur is daar een belangrijk onderdeel van. 'Met het Agrarisch Keurmerk Flexwonen laat je zien dat je de zaken op orde hebt. Zo kunnen ook arbeidsmigranten die maar voor een korte periode komen werken, vertrouwen op goede leefomstandigheden.'

De Nederlandse land- en tuinbouwsector is sterk afhankelijk van arbeidsmigranten voor seizoenarbeid; zoals de oogst van bijvoorbeeld aardbeien en ander zachtfruit, vollegrondsgroenten zoals asperges, maar ook in de glastuinbouw en boomkwekerij. Naar schatting hebben in de agrarische sector elk jaar zo'n honderdduizend arbeidsmigranten een onderkomen nodig.

Kwaliteit

Werknemersorganisaties FNV en CNV, vaktechnische organisaties KAVB, NFO en Glastuinbouw Nederland, de regionale LTO-organisaties en LTO Nederland hebben het Agrarisch Keurmerk Flexwonen opgericht om de kwaliteit van huisvesting te borgen.

Hiermee wordt invulling gegeven aan de 'categorie overige' uit de 'Nationale verklaring tijdelijke huisvesting EU-arbeidsmigranten. Deze categorie is belangrijk voor de agrarische sector, onder meer omdat het vaak van toepassing is voor kortdurende perioden, bijvoorbeeld tijdens de oogst, ergens in de periode tussen 1 april en 1 november.

Certificering

Certificering vindt plaats door onafhankelijke certificerende instellingen die zijn geaccrediteerd door de Raad van Accreditatie: Control Union Certifications, SGS Nederland en Vinçotte ISACert Nederland. Deze voeren in het kader van GlobalG.A.P. vaak al een jaarlijkse keuring bij de ondernemer uit.

LTO Nederland beheert het keurmerk, dat in februari 2019 bij de Raad voor Accreditatie is ingediend. Het accreditatieproces duurt doorgaans ongeveer een jaar. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid steunt de betrokken partijen in hun ambitie om door middel van certificering van de huisvesting te komen tot een waarborg voor de kwaliteit van die huisvesting.

Verrekenen

Van Ark heeft een overgangsperiode tot 1 september 2020 ingesteld zodat ondernemers die huisvesting volgens de norm van het Agrarisch Keurmerk Flexwonen bieden onder voorwaarden al de huur mogen verrekenen met het loon van de arbeidskracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer