Offensief huisvesting Westland komt als geroepen

Het aanbod om arbeidsmigranten in het Westland te huisvesten wordt steeds krapper. Volgens woordvoerder Jan Willem van der Meer namens de Westlandse uitzendbranche komt het onlangs gestarte offensief om meer bedden in de gemeente te realiseren als geroepen.

Offensief+huisvesting+Westland+komt+als+geroepen
© Thierry Schut

De woningnood in West-Nederland wordt elk jaar groter. Dat is ook duidelijk waarneembaar in de glastuinbouw, stelt Van der Meer. 'Doorgaans beginnen we het vanaf april duidelijk te voelen, maar nu kwamen er in februari al allerlei geluiden over krapte.'

Dat maakt de gezamenlijke aanpak met de overheid en het tuinbouwbedrijfsleven extra belangrijk.

Hetzelfde doel

'De gemeente heeft in wezen de sleutel in handen om het goed geregeld te krijgen. Wij kunnen daarbij helpen. Daarom is het van belang dat we hetzelfde doel voor ogen hebben en houden. Dat is cruciaal voor de glastuinbouw en toeleveranciers, want zonder extra bedden zijn er onvoldoende mensen om het werk in de kassen gedaan te krijgen.'

Met de stijgende kosten in Nederland voor de huur en de zorgverzekering tellen de arbeidsmigranten hun knopen

Jan Willem van der Meer, woordvoerder Westlandse uitzendbranche

Van der Meer merkt dat waar voorheen alle vacatures gewoon werden vervuld, ondernemers nu vastlopen op gebrek aan onderdak. 'De huisvesting is leidend om arbeidskrachten te leveren. Heeft iemand tien bedden, dan kunnen we zo tien medewerkers plaatsen.'

Geen alternatieven

Het woningaanbod krimpt steeds verder. Volgens Van der Meer raakt de sector ook door zijn alternatieven heen.

'De tijd dat mensen tijdelijk een tweede woning hadden, omdat ze bij de aankoop hun oude huis nog niet hadden verkocht, is voorbij. Voorheen konden we weleens terecht bij woningbouwcoöperaties in omliggende gemeenten, die met nieuwbouwprojecten in een overgang zaten, maar dat droogt op.'

Concurrentie

Intussen neemt de concurrentie op de arbeidsmarkt toe. Andere branches trekken ook aan buitenlandse arbeidskrachten. 'Dat maakt dat er voor hen meer te kiezen is. Het belang van de secundaire voorwaarden wordt dan groter.'

Van der Meer had de afgelopen jaren in de piekperioden zelfs weleens arbeidskrachten die in Volendam waren ondergebracht. 'We regelden dat voor een grote trouwe klant, waarbij we ook het vervoer per bus verzorgden. Niet elk uitzendbureau doet dat, maar we vinden het onverantwoord om medewerkers elke dag na tien of elf uur werken weer zelf de weg op te sturen en zo'n eind te laten rijden.'

Onaantrekkelijk

Die verblijfplaats op afstand is niet ideaal, vindt Van der Meer. 'Het is qua meerkosten voor ons onaantrekkelijk omdat wij het vervoer voor onze rekening nemen, maar veel werknemers willen niet zo veel tijd verliezen met woon-werkverkeer. Die kiezen dan voor ander werk of gaan elders in Nederland aan de slag of zelfs in een ander Europees land', constateert hij.

'Met de stijgende kosten in Nederland voor de huur en de zorgverzekering tellen de arbeidsmigranten hun knopen.'

Weerstand

Ondanks dat veel Westlanders doordrongen zijn van het economische belang van extra goede en betaalbare huisvesting, is er ook weerstand onder de bevolking. Dat verbaast Van der Meer niet. 'Niemand zit te wachten op een huisvestingslocatie om de hoek. Dus bewoners ageren daartegen, ook tijdens de eerste presentatiebijeenkomsten. Dat is begrijpelijk.'

Reden te meer voor overheden en bedrijfsleven om de rijen gesloten te houden, meent Van der Meer. Niet voor niets hebben de raadsleden in meerderheid ingestemd met de nieuwe aanpak, vanuit het besef dat er minimaal tweeduizend bedden nodig zijn. 'Het gaat er nu om dat we de rug recht houden. Verantwoordelijk wethouder Karin Zwinkels staat er in elk geval pal achter. Dat is cruciaal.'

Tien projecten

In totaal staan tien projecten op de nominatie. Van der Meer beseft dat die niet allemaal de eindstreep zullen halen. 'Aan de andere kant zijn ze wel goed voorbereid en ook van alle kanten al beoordeeld op haalbaarheid. Ik ben daarom optimistisch dat het ons gaat lukken', zegt hij.

'Het spannende wordt vooral de termijn waarin we erin slagen om de extra bedden te realiseren. Veel ondernemers zitten nu al echt omhoog. Nieuwe mensen aantrekken is lastig en soms vertrekken gewaardeerde krachten, omdat de omstandigheden elders beter zijn.'

Graadmeter

De voortgang met de eerste drie gepresenteerde locaties is daarom een belangrijke graadmeter. 'Als we samen met de gemeente en LTO blijven optrekken, dan moet het lukken,' stelt Van der Meer, die daar nog een belangrijke voorwaarde aan toevoegt: de nazorg.

'We zetten in op wat grotere locaties om beheerders te kunnen aanstellen. De buurt heeft dan één nummer om bij eventuele problemen te bellen. Daarover zijn afspraken gemaakt met de bedrijven en de gemeente', legt Van der Meer uit. 'Pas als de bedden er komen en dit goed draait, is deze aanpak geslaagd.'

Goede afweging nieuwe huisvestingslocaties blijft cruciaal
Vooralsnog komt er geen derde huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten op bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. Een met succes ingediend amendement in de gemeenteraad eerder deze maand zorgde ervoor dat de mogelijkheid voor nog een logiesgebouw in het nieuwe bestemmingsplan is geschrapt. Talloze Maasdijkers drongen daar al langer bij de politiek op aan. Wethouder Karin Zwinkels (CDA) van Economische Zaken heeft ook begrip voor de weerstand in Maasdijk. 'Dat wordt te veel. Onze gezamenlijke opgave blijft wel staan om minimaal tweeduizend slaapplaatsen voor arbeidsmigranten in Westland te realiseren. Een goede afweging per locatie blijft daarbij cruciaal.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer