SP+vraagt+straffere+aanpak+van+foute+huisvesting+migranten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

SP vraagt straffere aanpak van foute huisvesting migranten

De overheid zou gemeenten meer geld moeten geven om 'criminele huisjesmelkers' beter te kunnen aanpakken. Dat vindt Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP.

Van Dijk heeft minister Wouter Koolmees (SZW) schriftelijke vragen gesteld over berichten dat in Gelderland veel arbeidsmigranten in schuren en stallen zijn ondergebracht. De woonomstandigheden zouden daarbij veel te wensen overlaten.

'Deelt u de mening dat dit onaanvaardbaar is?' vraagt Van Dijk aan de minister. 'En wilt u onderzoeken in hoeverre deze misstanden ook in de rest van het land aan de orde zijn?' Hij wijst erop dat de overheid medeverantwoordelijk is voor fatsoenlijke huisvesting van arbeidsmigranten.

Te weinig juridische mogelijkheden

Gemeentebesturen hebben volgens het Kamerlid onvoldoende juridische mogelijkheden om misstanden op het gebied van huisvesting adequaat te bestrijden. Daarom zou Koolmees met voorstellen moeten komen om daar verbetering in te brengen.

Het SP-Kamerlid denkt onder meer aan het stellen van wettelijke eisen aan flexibele woonruimte in plaats van dit over te laten aan vrijwillige zelfregulering. Daarbij doelt hij op het keurmerk van Stichting Normering Flexwonen.

Meer geld nodig

Daarnaast zouden gemeentebesturen over voldoende financiële middelen moeten beschikken om tot handhaving en vervolging over te kunnen gaan. Dat geldt vooral voor gemeenten met grote aantallen arbeidsmigranten.

Ten slotte wekt Van Dijk het kabinet op om te zorgen dat de Inspectie SZW voldoende capaciteit heeft voor het handhaven op slechte huisvesting van arbeidsmigranten. Alleen dan kunnen de 'harteloze huisvesters' afdoende worden aangepakt, meent het Kamerlid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer