Noodgreep huisvesting migrant

Om het nijpende tekort aan huisvesting van arbeidsmigranten te lijf te gaan, mogen Westlandse tuinbouwbedrijven arbeiders tijdelijk huisvesten op tuinbouwgrond.

Noodgreep+huisvesting+migrant
© Laurens Eggens

Daarmee kwam gemeente Westland dinsdag tegemoet aan de roep om een snelle oplossing van het tekort. Glastuinbouw Westland deed direct een oproep aan uitzendbedrijven om met glastuinders te kijken naar geschikte locaties.

Onder bepaalde voorwaarden staat het gemeentebestuur huisvesting voor de duur van twee tot drie jaar toe op percelen in het duurzaam glasgebied en in herstructureringsgebied. 'Het college van burgemeester en wethouders gaat ontheffingen verlenen aan zulke huisvesting. Tot 31 mei kan de sector locaties aanmelden', licht een woordvoerder toe.

Voorwaarden

Daarna volgt een selectie via quickscans in juni. In juli moet de zaak rond zijn en kan de gemeenteraad een besluit nemen. Voorwaarden zijn dat de huisvesting niet op gemeentegrond komt, de kosten voor rekening van de ondernemers komen en de herstructurering niet belemmerd wordt.

Eind maart stuurden Glastuinbouw Westland en werkgeversorganisatie VNO-NCW een brandbrief over het chronische tekort van circa tweeduizend bedden in het Westland. Zij deden een oproep tot een noodoplossing, omdat bij een aantal ondernemers het water aan de lippen staat. Zonder huisvesting vinden zij niet genoeg arbeiders, waardoor producten niet vervaardigd en geoogst kunnen worden.

'De ontwikkeling van nieuwe huisvesting via de Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten is goed, maar de uitvoering neemt jaren in beslag en daarvoor is het probleem te acuut', schrijven de partijen.

Rendabel

'We zijn blij dat de gemeente dit mogelijk maakt, want de nood is hoog. Er zijn zelfs migranten die over de Belgische grens wonen en dagelijks naar het Westland rijden', reageert Jan-Willem van der Meer namens de Westlandse uitzendbranche.

'Er zijn inmiddels gesprekken met een drietal tuinbouwbedrijven', verklaart Van der Meer. 'Maar het is echt een noodmaatregel. Het zal niet stormlopen, er zijn weinig locaties waarop een huisvesting rendabel zal zijn.'

Van der Meer doelt op de noodzakelijke investeringen in een ontsluitingsweg, gas, water en elektra, naast de aanschaf van de portocabins zelf. 'Die investeringen voor slechts drie seizoenen moeten allemaal uit eigen geld komen.' Toch is hij optimistisch. 'We zijn creatief genoeg om dit probleem op te lossen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer