Ruimere opvang afvoer regenwater nodig

Hoogheemraadschap van Delfland heeft met Deltares en TU Delft laten onderzoeken hoe de afvoer van regenwater op een kas verloopt bij uiteenlopende hoeveelheden neerslag. Door de klimaatverandering komt de neerslag steeds vaker in de vorm van korte, hevige buien voor.

Ruimere+opvang+afvoer+regenwater+nodig
© Thierry Schut

'We hebben gekeken naar de hele route die een waterdruppel aflegt naar het regenwaterbassin en op welke punten water verloren gaat, doordat de druppel een andere afslag neemt', zegt beleidsadviseur Saskia Jouwersma van Hoogheemraadschap van Delfland.

Bij iedere neerslag verdampt er water van het kasdek. Dat is meer dan 10 procent van de jaarlijkse neerslag, waarvan het landelijk gemiddelde 847 millimeter is (KNMI-cijfer). Gerberateler Mathieu Holstein van Holstein Flowers in De Lier was zich hier niet bewust van. 'Bij een regenbui komt het water op het warme glas, waardoor er al snel veel water verdampt. Dat water zijn we kwijt', vertelt hij.

Opvangbak

Aan het eind van de kasgoot gaat het regenwater in een opvangbak met daaronder de standpijp. Bij een zware regenbui valt er in korte tijd veel regenwater.

Door intensievere buien wordt opvang van water lastig

Mathieu Holstein, Holstein Flowers in De Lier

'Dan schiet er ook veel water over de opvangbakken heen. Hoeveel dat is, weten we niet precies omdat er tijdens de meetperiode geen zware regenbuien zijn gevallen', vertelt Jouwersma. 'Als telers videobeelden van een gootoverstort hebben of kunnen maken, zijn deze filmpjes met datum en locatie welkom bij ons.'

Meetsensoren

Voor het onderzoek zijn op verschillende punten meetsensoren opgehangen. In de standpijpen, in het leidingenwerk om te weten hoe snel de verste standpijp vol raakt bij een regenbui.

Veel regenmeters zijn op het kasdek geplaatst, omdat het per hoek van het bedrijf van 6,5 hectare kan verschillen. Camera's hingen bij de opvangbak en het waterbassin.

Tegendruk

'In het leidingensysteem waar het water vanaf de goot invalt en bij het waterbassin weer omhoogkomt, bouwt zich een tegendruk op. Dan kan er in de standpijpen, vooral die het verste van het regenwaterbassin zijn verwijderd, geen water meer bij. Dit effect komt door de weerstand in het systeem. Doordat moderne kassen hoger zijn dan oudere kassen, zijn de waterverliezen daar minder', legt Jouwersma uit.

Door overstort en verdamping gaat er water uit het bassin verloren. Hoe minder er verloren gaat, hoe meer er voor gietwater beschikbaar is.

Drijfzeil

Van Holstein denkt erover om het regenwaterbassin van 10.000 kuub over een paar jaar, als het bassinzeil vervangen moet worden, met een drijfzeil af te dekken.

'De buien worden intensiever, waardoor het lastiger wordt om het water allemaal op te vangen. Met ruimere opvangbakken en meer afvoercapaciteit valt winst te behalen. Dat bevestigt dit onderzoek. Maar grotere buisdiameters hebben een dikkere wand en zijn daardoor een stuk duurder. Ondernemers zijn vaak terughoudend of ze die extra investering voor meer wateropvang wel of niet willen doen.'

Afstudeerproject

TU Delft-student Kasper Keizer heeft het onderzoek als afstudeerproject uitgevoerd bij Holstein Flowers in De Lier.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer