Wormenonderzoeker+wint+wetenschapsprijs
Nieuws
© Karst Breeuwsma

Wormenonderzoeker wint wetenschapsprijs

Onderzoeker Jeroen Onrust heeft de Wetenschapsprijs Campus Fryslân 2019 gewonnen. Onrust onderzocht voor zijn promotieonderzoek het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch land en voor de voedselvoorziening van weidevogels.

De jury roemt het vernieuwende onderzoek van de promovendus van Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân. Net als de maatschappelijke relevantie voor Friesland, de nationale en internationale uitstraling en de mate waarin het onderzoek spraakmakend is.

Onrust toonde in zijn onderzoek aan dat de rode detrivore regenworm (die dood organisch materiaal eet) grof-organisch materiaal in de bodem brengt door zowel boven- als ondergronds te opereren.

Ligkar

Voor zijn onderzoek ontwikkelde Onrust een nieuwe observatiemethode: de ligkar. In het schijnsel van de lamp op zijn hoofd telde Onrust al liggend de regenwormenactiviteit aan het Friese weideoppervlak.

Vanuit het idee dat regenwormen en vogels denkende dieren zijn, ontwikkelde hij ook innovatieve gedragsexperimenten. Daardoor kon hij bijvoorbeeld vaststellen dat vogels hun gehoor kunnen gebruiken om regenwormen te vinden, geeft de universiteit aan.

Geldprijs

Aan de Wetenschapsprijs is een geldprijs van 10.000 euro gekoppeld. Met de Wetenschapsprijs wil RUG/Campus Fryslân wetenschappelijk onderzoekstalent stimuleren en belonen. Gemeente Leeuwarden financiert de Wetenschapsprijs.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer