Gemeente mist draaiboek voor aanpak bezettingsactie Boxtel

Gemeente Boxtel wilde, in overleg met de politie en justitie, heel zorgvuldig handelen om escalatie van de bezettingsactie van de varkenshouderij te voorkomen. Daarom is pas laat ingegrepen om de bezetting te beëindigen, zegt wethouder Peter van de Wiel.

De Boxtelse gemeenteraad werd dinsdagavond geïnformeerd over de gang van zaken tijdens en na de bezetting van de varkenshouderij door Meat the Victims op 13 mei. De raadsleden vroegen zich vooral af waarom het bijna tien uur duurde voordat er werd ingegrepen.


Het antwoord op die vraag kwam van wethouder Van de Wiel, ten tijde van de bezetting actief als loco-burgemeester vanwege afwezigheid van burgemeester Fons Naterop. 'Het was een complexe en unieke situatie die we in Nederland nog nooit hebben meegemaakt. Er was dus geen kant en klaar handelingskader. Er moesten veel belangen worden afgewogen alvorens we konden ingrijpen.'

De-escalatie

Volgens Van de Wiel was er gedurende de bezettingsactie voortdurend overleg binnen de gezagsdriehoek, bestaande uit de burgemeester (in dit geval Van de Wiel als loco-burgemeester), de officier van justitie en de politie. 'De-escalatie van de situatie stond voorop en onderhandelen met de activisten stond centraal.'

'Het liefste heb je direct de ME ter plaatse, maar dat kan niet'

Die eisten onder meer dat ze zieke dieren mee naar buiten mochten nemen en dat er mocht worden gefilmd, gaf de wethouder aan. 'We wilden niet ingaan op deze eisen. Toen bleek dat verder onderhandelen geen zin meer had, besloten we om de actie te beëindigen.'


Tegendemonstranten

Het duurde vervolgens nog even voordat het sein kwam om de bezetting te beëindigen. Een van de redenen daarvoor was volgens Van de Wiel de logistieke voorbereiding. 'Er was inmiddels ook een grote groep tegendemonstranten op af gekomen. Het liefst heb je direct de Mobiele Eenheid ter plaatse, maar dat kan niet. Er was een grote ME-inzet nodig en die moest deels vanuit Maastricht komen. Verder was een goede briefing nodig. Alle zorgvuldigheid was geboden.'

'Complexe situatie'

Al met al was het volgens Van de Wiel 'een complexe situatie waarin we moesten handelen'. De wethouder staat achter hoe dat is gegaan. 'Er is vanuit de gezagsdriehoek door politie, Openbaar Ministerie, mijzelf, als ook door de betrokken medewerkers met zorg en zorgvuldigheid gehandeld. Daarbij is voortdurend rekening gehouden met wet- en regelgeving en zijn vele belangen van welzijn van mens en dier tot opsporing en vervolging goed afgewogen.'

Aan het begin van de raadsvergadering kregen zowel boeren en Producenten Organisatie Varkenshouderij als sympathisanten van de dierenactivisten drie minuten spreektijd om hun zegje te doen. Het bleef dinsdagavond verder rustig in Boxtel. Als er al personen waren die de confrontatie wilden aangaan, werden ze bij voorbaat op andere gedachten gebracht door de vele aanwezige politieagenten in en om het gemeentehuis.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  33° / 16°
  10 %
Meer weer