Varkens+zijn+beter+af+met+gesprek
Ingezonden
© Pig Innovation Tour

Varkens zijn beter af met gesprek

Door samen te werken is er in Nederland meer bereikt voor het welzijn in de varkenshouderij dan door acties van extremisten. Dat betoogt varkenshouder John van Paassen uit Deurne in deze opinie die eerder verscheen in het Eindhovens Dagblad.

Stel je voor, je staat in huis, op klaarlichte dag, en dan komen 200 mensen van buiten, uit heel de wereld, die met een koevoet de deur openbreken, je aan de kant duwen en met 125 man naar binnen dringen in jouw boerderij bij de varkens die net zo eenkennig zijn als een hond die 125 vreemdelingen ziet binnen lopen.

Je wereld stort verder in als vervolgens de politie komt en zegt je uit je eigen boerderij te verwijderen. Tien uur stressen de extremisten je dieren. Ondertussen worden koffie en koek bezorgd, want de extremisten hebben honger. De dieren krijgen geen voer, want de varkenshouder mag de stal niet in.

Onder druk naar buiten

Na tien uur komt een gedeelte onder druk naar buiten. Laat zijn ID-bewijs zien en kan naar huis. De rest moet er geforceerd uit worden gehaald, wordt een halve dag aangehouden onder het genot van een aangepaste maaltijd en kan naar huis. Zeven zelfs zonder zich te legitimeren. Worden zij nog vervolgd?

Laten we vooral een beetje aardig tegen elkaar doen en op een beschaafde manier met elkaar omgaan

John van Paassen, varkenshouder in Deurne

Ik moest denken aan de blokkeerfriezen, die binnen een half uur werden aangehouden en allemaal zijn gestraft. Blijkbaar werkt onze rechtsstaat met twee maten.

Dieptepunt

De extremisten zijn echt te ver gegaan. Volgend dieptepunt was dat varkenshouders alleen op de publieke omroep hun verhaal mochten doen, als de extremisten ook nog een keer hun denkbeelden mochten toelichten. Nog even en een verkrachter mag zijn kant van het verhaal bij Pauw toelichten. Hoe diep kunnen we zinken.

Varkenshouders doen alles wat in hun vermogen ligt om goed voor hun dieren te zorgen. Bij varkens in de vrije natuur sterven driemaal zo veel dieren voor het bereiken van hun volwassenheid als op onze bedrijven. In de vrije natuur heet dat natuurlijke selectie, bij ons dierenmishandeling.

Beter Leven-keurmerk

In Nederland ligt bijna 100 procent van het vlees in de winkel met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Daarover zijn afspraken gemaakt tussen supermarkten, Dierenbescherming en varkenshouders. Door het gesprek aan te gaan, krijgen dieren echt een beter leven. Dat is de weg.

Wat je ook denkt, we moeten koesteren dat we in een vrij land leven, waar iedereen zijn geloof, eetpatroon, politieke voorkeur of wat dan ook mag hebben. Laten we vooral een beetje aardig tegen elkaar doen en op een beschaafde manier met elkaar omgaan. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

John van PaassenVarkenshouder in Deurne

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer