Verschil van mening waar het thuishoort

Het boerenerf moet worden bewaakt. Voor boeren niet nieuw, maar de ernst werd vorige week door de varkensstalbezetting pijnlijk duidelijk. Maar tot hoever moet je gaan?

Verschil+van+mening+waar+het+thuishoort
© John Claessens

Hoe groot is de kans dat je als veehouder slachtoffer wordt van dierenrechtenactivistische bedreiging, intimidatie, brandstichting, bezetting of misschien wel geweld? Ongeveer 6 procent van de veehouders heeft er ervaring mee, blijkt uit de enquête van het Nieuwe Oogst Opiniepanel. Voor varkenshouders en pluimveehouders ligt dat percentage op respectievelijk 12 en 11 procent.

Een reële kans dus. De ervaringen wisselen uiteraard van ogenschijnlijk kleine incidenten tot ernstige incidenten. 'Boxtel', vorige week, valt in die laatste categorie. Respondenten in het onderzoek vertellen ook spontaan over bedreigingen via social media of tijdens open dagen op het erf. Het lijkt klein, misschien niet zo relevant. Maar het is intimiderend genoeg. Zeker voor gezinsbedrijven, met misschien kinderen op het erf.

In de samenleving wordt regelmatig gesproken over verharding. Tussen links en rechts, autochtoon en allochtoon, in de politiek. Geldt dit ook voor stad en platteland?

De politieke arena is de aangewezen plek om argumenten uit te wisselen en van mening te verschillen, daar is geen stalbezetting voor nodig

Het is goed om het dierenrechtenextremisme in perspectief te plaatsen. Het is al jaren gaande. Volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) was er een toename rond 2008/2009 en is dat nu ook aan de hand. Maar al sinds eind jaren zeventig zijn er heel wat ernstige incidenten geweest. Brandstichting, een stalbezetting, vrijlating van dieren: het is allemaal al eens gebeurd.

Hoewel veel burgers kritisch meekijken met de veehouderij, was de verontwaardiging over de gebeurtenissen in Boxtel groot. Dit pikt de samenleving niet. En de politiek ook niet. Van links tot rechts werd de varkensstalbezetting veroordeeld. De vraag is alleen: hoe lang heeft het de aandacht van politiek Den Haag? Want de geschiedenis leert ook dat er niet veel is veranderd.


Wel anders dan enkele decennia geleden is het politieke en maatschappelijke debat over de veehouderij. De aanwezigheid van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer, in diverse provinciehuizen en enkele gemeenten is daarvoor illustratief. Tegelijkertijd is dat juist de plek waar gesprek mogelijk is. De politieke arena is de aangewezen plek om argumenten uit te wisselen en van mening te verschillen. Daar is geen stalbezetting voor nodig.

En verder? Het recht zal moeten zegevieren. Daar zijn boeren kritisch en sceptisch over, blijkt uit de enquête. In augustus wordt de zaak van 64 activisten door de rechter beoordeeld. Het bedrijf in Boxtel had de zaken goed voor elkaar: bordjes met 'Verboden toegang voor onbevoegden' en de deuren op slot. Dan sta je juridisch sterk.

Ondertussen hangen boeren camera's op. Er gaan extra sloten op de deur. Een extra waakhond? Of daar de veiligheid mee terugkeert is de vraag. Openheid tussen boer en burger is een groot goed, ook als er spanning op staat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer