Ergernis over beelden rondom kalversterfte

De nieuwste cijfers over kalversterfte trekt de LTO-vakgroep Melkveehouderij niet in de twijfel, maar de beeldvorming wel. Nadat het RTL Nieuws maandagavond opende met dit onderwerp, kreeg de vakgroep veel reacties van leden.

'We hebben goed gekeken welke cijfers het betreft en hoe ze tot stand zijn gekomen. Daarover bestaat geen twijfel. De cijfers kloppen. Maar dat melkveehouders intrinsiek gemotiveerd zijn om zo goed mogelijk voor hun vee te zorgen, daarover bestaat ook geen twijfel', zegt vakgroepvoorzitter Melkveehouderij Wil Meulenbroeks van LTO.

'De beeldvorming gaat over excessen die niet eens met het onderwerp kalversterfte van 0 tot 14 dagen te maken hebben, want op de foto's van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die zijn gebruikt, zijn oudere kalveren te zien', vervolgt Meulenbroeks. 'We zijn vooraf in gesprek geweest met RTL. Onze inzet daarbij was een zo genuanceerd mogelijk verhaal dat recht doet aan de praktijk. Dat is ons helaas niet gelukt.'


Vijf maatregelen

Meulenbroeks benadrukt dat de partijen in de zuivelketen en de kalverhouderij vijf maatregelen hebben getroffen om de kalversterfte terug te dringen: het KalfOK-project, het Kalfvolgsysteem, de verplichte BVD- en IBR-bestrijding, de Blauwdruk Kalveropfok en de Kwaliteitsregeling Vitaal Kalf.

'Hier verwachten we zeker resultaten van. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger dan vaak wordt gedacht. Vaak zijn er allerlei factoren waardoor het een melkveehouder niet lukt de gezondheid van zijn dieren optimaal te houden', aldus Meulenbroeks. 'Ook pech kan een rol spelen. Denk aan een virus dat rondgaat en moeilijk blijkt te bestrijden. Jonge dieren zijn net als jonge kinderen nu eenmaal de kwetsbaarste groep op een boerderij.'

Dat neemt volgens Meulenbroeks niet weg dat een melkveehouder wel naar oplossingen kan zoeken en knoppen heeft waar hij aan kan draaien. 'Maar dit vergt wel maatwerk per bedrijf. Dit maatwerk wordt geleverd aan de bedrijven die dit nodig hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer