Veel commotie over kalversterftecijfers

RTL Nieuws meldt dat in 2018 ruim twaalfhonderd rundveebedrijven een kalversterfte hadden van 20 procent. 'Er is inderdaad werk te doen, maar het is heel jammer hoe boeren nu weer aan de schandpaal worden genageld', reageert Jeannette van de Ven van LTO.

Veel+commotie+over+kalversterftecijfers
© Fotografie Twan Wiermans

Volgens berichten van RTL Nieuws zou er op ruim twaalfhonderd boerderijen in ons land sprake zijn van extreem hoge kalversterfte. De verzorging zou zo slecht zijn dat 20 procent van de pasgeboren kalveren binnen twee weken weer overlijdt.


Navraag bij RTL Nieuws leert dat de cijfers afkomstig zijn uit 2018. De omroep heeft de informatie ontvangen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat gebeurde naar aanleiding van een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) over dierenwelzijn in het algemeen. Het ministerie heeft de cijfers bevestigd.

Leeftijd

De analyse is gebaseerd op zestienduizend rundveebedrijven waar jaarlijks meer dan twintig kalveren worden geboren. Bij een derde van deze bedrijven lag de kalversterfte in 2018 boven de 12,5 procent. En bij twaalfhonderd bedrijven ging het om een kalversterfte van 20 procent of hoger. Het ging om sterfte op nul tot veertien dagen leeftijd. De gemiddelde kalversterfte op de zestienduizend rundveebedrijven lag in 2018 op 12,55 procent.

Portefeuillehouder Gezonde Dieren Jeannette van de Ven van LTO Nederland vindt het niet terecht dat boeren die bovengemiddeld scoren op kalversterfte op deze manier aan de schandpaal worden genageld. 'Het is beter om kijken hoe deze veehouders kunnen worden geholpen. We willen als sector transparant zijn en niet publiekelijk worden veroordeeld.'

Zorgwekkend

Het merendeel van de rundveehouders in Nederland heeft de kalveropfok volgens Van de Ven prima op orde. 'Er zijn bedrijven met een hogere kalversterfte. Er wordt dan geroepen dat deze boeren hun dieren verwaarlozen, dat kalveren tot de knieën in de mest staan. Daar gaat het mis. De sector wordt wéér onder een vergrootglas gelegd. Ik vind dat heel zorgwekkend, want ook aan de draagkracht van boeren komt een eind.'

Volgens haar hebben deze rundveehouders allemaal een eigen verhaal. Ze hebben bijvoorbeeld verouderde stallen, kampen met een ziekte onder het vee of hebben problemen met de biestvoorziening. Van de Ven vindt dat de sector al veel doet om kalversterfte terug te dringen. De afgelopen jaren zijn er diverse projecten gestart, denk aan Vitaal Kalf en KalfOK. 'Het maakt veehouders bewust. Ze leren van elkaar en dat is positief.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer