Natuurplannen Westelijke Langstraat zijn bekend

Houd rekening met boeren en tuinders in de Westelijke Langstraat. Dat is de gezamenlijke boodschap van ZLTO en ANV Slagenland voor provincie Noord-Brabant.

Natuurplannen+Westelijke+Langstraat+zijn+bekend
© Persbureau Noordoost

Sinds deze week liggen zowel de milieueffectrapportage (MER) als het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) ter inzage voor de natuurontwikkeling in het gebied.

De Westelijke Langstraat, een natuurgebied van 650 hectare tussen Waalwijk en Waspik, is jaren geleden al aangewezen als Natura 2000-gebied. 250 hectare landbouwgrond wordt omgezet in natuur.

2027

Een belangrijk deel van deze maatregelen zijn PAS-herstelmaatregelen die voor 2021 moeten zijn uitgevoerd. Het PIP maakt onteigening voor een aantal percelen mogelijk. Het totale plan moet in 2027 gereed zijn.

Volgens Fons Biemans van ANV Slagenland liggen er zeker nog kansen voor agrarisch natuurbeheer. 'Daarom pleiten we ervoor om gronden uit te mijnen in plaats van af te graven. Dat is veel goedkoper en op die manier kunnen boeren er nog tien tot vijftien jaar een boterham aan verdienen door er bijvoorbeeld grassen of graan op te telen. Bovendien behoud je dan ook het grondprofiel van dit gebied, waar zand, veen en klei samenkomen.'

Trilveen

In de originele plannen krijgt trilveen een prominente plek in de Binnenbijster polder. Trilveen is een zeldzaam bodem- en vegetatietype dat bestaat uit een dunne en uiterst slappe 'bodem' die vooral uit zegge- en graswortels bestaat en op water of slappe modder drijft.

Biemans: 'Daar kun je als boer niets meer mee. Je kunt er alleen op met een rupsvoertuig en het maaisel wordt afgevoerd. Wij pleiten voor een optimaal plaatje dat wordt gedragen door bewoners, natuurliefhebbers en boeren. Dit willen we bereiken door het trilveen te bemalen en door ruigte op afstand van woonhuizen te leggen. Daarnaast willen we gaan voor een deel kruidenrijk grasland dat begraasd kan worden en een voedselbos.'

Afwateringssysteem

Een ander mogelijk gevolg van de natuurontwikkeling is een aanpassing van het afwateringssysteem van de Bovenkerkse polder om de kwel, die zo kenmerkend is voor het natuurgebied, te vergroten. Zo zou al het water uit de polder afgevoerd moeten worden naar de Maas via het zijkanaal onder 't Vaartje.

ZLTO-afdeling Oostelijke Langstraat en de ANV vrezen dat het zijkanaal dit niet aankan en opperen daarom voor een extra gemaal in de Bovenkerkse polder, dan wel een vergroting van de afvoercapaciteit. Op 3 en 4 juni zijn er informatiebijeenkomsten in Waspik en Sprang-Capelle.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer