'Akkernatuur maken vraagt veel experimenteren'

Het eerste seizoen in het Buijtenland van Rhoon zit erop. De Gebiedscoöperatie heeft deze week een gedetailleerd jaarplan gepresenteerd. Volgens akkerbouwer Adjan Vos weet echter nog niemand precies hoe het moet.

%27Akkernatuur+maken+vraagt+veel+experimenteren%27
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Was de lancering van het eerste Emmertarwebroodje een succes?

'De hele opbrengst van de akker met Emmertarwe heb ik verkocht aan een bakker die dit speciale broodje bakt. Het is zelfs 100 procent van Emmertarwe, dat is wel uniek.

Er zijn veel natuurwensen die iedereen mooi vindt, maar niemand weet precies hoe je die akkernatuur tot stand brengt

Adjan Vos, akkerbouwer in Rhoon

'Of het lucratief wordt, is nog aftasten. Zo'n Emmertarwebroodje moet heel wat meer kosten per stuk, omdat dit graan een stuk duurder is. Maar dat aftasten geldt voor heel veel dingen in het Buijtenland van Rhoon.'

In hoeverre is het aftasten?

'Er zijn veel natuurwensen die iedereen mooi vindt, maar niemand weet hoe je die akkernatuur tot stand brengt zodat je er als ondernemer van kan leven. Ik ben geen boswachter met een vast salaris.

'Natuur maken door met subsidiegeld de natuur haar gang te laten gaan, daar zie ik niks in. Dat is niet duurzaam. Akkernatuur die ook iets oplevert is er nog niet in Nederland. Wij proberen dit hier uit te vinden met elkaar.'

Wat wil je komend seizoen doen?

'Ik wil de eiwithoudende gewassen lupine en veldbonen inzaaien. Die hebben een grote waarde voor insecten vanwege de langdurige bloei. Maar ik wil wel varianten die voldoende opbrengen per meter en geschikt zijn voor menselijke consumptie. Dat brengt meer toegevoegde waarde dan veevoer telen.

'Ik heb echter nog geen zaadleverancier gevonden met zulk zaad. Mogelijk moeten deze vergeten gewassen verder ontwikkeld worden via veredeling. Ik ben voor gericht onderzoek. Daar kan heel Nederland wat van leren.'

Wat heb je verder aangepast?

'Ik heb mijn ploeg ingeruild voor een spitmachine. Het is beter voor het bodemleven om geen kerende grondbewerking toe te passen, maar ondiep te spitten. Op zware kleigrond is dat wel spannend, want wat voor zaaibed heb je voor de uien en bieten als er nog plantenresten van een groenbemester in de grond zitten?

'Toch geloof ik in de mogelijkheden, gezien de ervaringen bij stichting Veldleeuwerik.'

Wat vind je van de begroting?

'Het is wel schrikken dat er zo'n klein deel van het geld naar de landbouw gaat en het meeste opgaat aan overhead. Voor landbouwkundige maatregelen en experimenten is 64.000 euro uitgetrokken en voor organisatiekosten 523.000. Die verhoudingen zijn wel scheef, vind ik.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer