Zeeuwse+boeren+strijden+tegen+natuurplannen
Achtergrond
© Anton Dingemanse

Zeeuwse boeren strijden tegen natuurplannen

De eerste storm over de plannen voor natuurontwikkeling op boerengrond in Baarland is gaan liggen. Maar de akkerbouwers blijven waakzaam.

In 2016 spraken provincie Zeeland, de Zeeuwse havenbedrijven en de Zeeuwse Milieufederatie af dat voor iedere nieuwe havenactiviteit compensatie plaats moet vinden in de vorm van natuurherstel rond de Westerschelde.

Toen al was de 150 hectare landbouwgrond tussen Baarland, camping Scheldeoord en buurtschap Bakendorp in beeld als locatie voor natuurherstel als compensatie voor onder meer de uitbreiding van het Sloegebied. Het werd gedoopt tot Plan Plevier.

Getipt

Vervolgens bleef het lang stil. Tot eind september van dit jaar, toen de plannen ineens voor besluitvorming op de agenda van de gemeenteraad stonden. 'Wij werden getipt door de dorpsraad dat dit stond te gebeuren', zegt Jacqueline van Wingen, afdelingsbestuurder van ZLTO Borsele en een van de akkerbouwers in het gebied.

Als je nu grond dicht bij je eigen bedrijf hebt liggen, ga je echt niet 10 kilometer omrijden om op een perceel te komen

Jacqueline van Wingen, akkerbouwer en afdelingsbestuurder ZLTO Borsele

'De raad zou moeten stemmen over het reserveren van 60.000 euro voor onderzoek en een landschapsplan. Wij hebben toen in allerijl gesprekken ingepland met enkele raadsleden. Maar net voor de betreffende raadsvergadering is het onderwerp van de agenda gehaald.'

Gepasseerd

Verantwoordelijk wethouder Kees Weststrate besloot daartoe omdat het onderwerp nog niet besluitrijp zou zijn, juist omdat hij signalen kreeg dat de akkerbouwers zich gepasseerd voelden.

Plan Plevier ligt sindsdien in de ijskast, maar de kou is nog niet uit de lucht. Als het aan de boeren ligt, blijven de plannen voorgoed bevroren. 'Natuur op onze gronden is gewoon geen optie', klinkt Van Wingen strijdvaardig.

Toekomst

'Het is goede akkerbouwgrond en alle bedrijven zijn gezond en klaar voor de toekomst. Drie grote akkerbouwbedrijven liggen midden in het gebied en de rest heeft er veel grond liggen. Als pakweg een derde van de grond wegvalt voor natuur, dan hebben die bedrijven geen toekomst meer.'

Het zijn volgens de akkerbouwer juist allemaal bedrijven met perspectief. 'We hebben allemaal een opvolger klaarstaan, het asbest is gesaneerd en er liggen zonnepanelen op onze daken', vertelt ze.

'Wij zitten niet te wachten op een verhuizing of geld om elders grond aan te kopen. Als je nu grond dicht bij je eigen bedrijf hebt liggen, ga je echt niet 10 kilometer omrijden om op een perceel te komen. Wij willen hier verder boeren. Zo simpel is het.'

Niet gehoord

Het steekt de akkerbouwers dat ze tot op heden niet zijn gehoord in de voorbereidingen voor Plan Plevier. 'Een week voor de eigenlijk geplande besluitvorming in de gemeenteraad wilde de wethouder nog even snel langskomen. Dan hoeft het voor ons niet meer. Bovendien hadden we het toen allemaal druk met de aardappelen.'

Het ZLTO-bestuurslid wil op korte termijn met de akkerbouwers om tafel. 'We moeten ons voorbereiden op het moment dat het plan weer uit de ijskast wordt gehaald. We moeten een plan maken om dit helemaal van de agenda af te halen. We willen hier geen Hedwigetaferelen. Dat is voor niemand goed.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer