'Ik bepaal deze zomer wat ik doe met vanggewaseis'

Melkveehouder Bas Fokkert uit Holthone weet nog niet hoe hij ervoor zorgt dat voor 1 oktober een vanggewas op zijn maisperceel wordt gezaaid. Vocht en warmte zijn de komende maanden cruciaal.

%27Ik+bepaal+deze+zomer+wat+ik+doe+met+vanggewaseis%27
© René Eijsink

Hoe heb je de maiszaai voorbereid?

'Het perceel is bemest met 40 kuub runderdrijfmest van het eigen bedrijf, vervolgens is het onder handen genomen door de spitmachine. Verder is 50 kilo maismap met extra borium in de rij gegeven en 150 kilo kali 40 gestrooid.'

Het nadeel van onderzaai is dat het gras nutriënten opneemt om te groeien, wat ten koste gaat van de maisgroei

Bas Fokkert, melkveehouder uit Holthone

Waarom die extra kaligift?

'Ik hoorde dit voorjaar tijdens een bijeenkomst in Nijkerk dat onderzoekers van Wageningen University & Research vorig jaar op verschillende proefvelden hadden gekeken naar de noodzaak van een kaligift. Zij concludeerden dat dit niet leidde tot extra opbrengst.

'Iemand uit de zaal vroeg of de onderzoekers ook hadden gelet op de maiskwaliteit. Dat was niet het geval. Hier liggen nog zeker kansen voor verder onderzoek. Op de landbouwschool werd verteld dat kalium belangrijk is voor de kwaliteit van de maiskolf en de vitaliteit van het gewas, ik denk dat dit zeker het geval is.'

Voor welk ras heb je gekozen?

'Vitally doet het op proefvelden vaak goed op het gebied van zetmeel en VEM per kilo droge stof. Bij ons scoort dit ras bovengemiddeld, maar niet zo goed als op die proefvelden. Dat is ook reden om nu extra aandacht aan de teelt te besteden middels de kaligift. Vroege rassen hebben een iets lagere drogestofopbrengst, maar hierdoor kom je qua korrel-stengelverhouding, en daarmee de VEM-waarde, gunstig uit.'


Hoe staat de mais er nu voor?

'De planten hebben wat te lijden van de kou. Dat zie je aan de puntjes van de bladeren. We hebben ook mais een week later gezaaid. Dat gewas kampt met hetzelfde probleem.'

Doe je aan derogatie?

'Ja, we hebben dus veel gras. Voertechnisch voerden we in het verleden wellicht te veel snijmais. Aan de andere kant wordt wisselbouw gepromoot, omdat dit goed is voor de mineralenbenutting. Daarom verwacht ik dat we naar de toekomst toe meer richting wisselbouw gaan.'

En hoe zorg je dat het vanggewas tijdig, voor 1 oktober, wordt gezaaid?

'De mais is bewust vroeg gezaaid. De komende maanden zijn cruciaal voor mijn strategie. Mocht het gewas goed groeien, dan kies ik voor een tijdige oogst, voor 1 oktober. Anders wil ik voor het sluiten van de maisrijen gras onderzaaien. Nadeel hiervan is dat dit gras voor de groei nutriënten opneemt, wat ten koste gaat van de maisgroei. Maar ik heb graszaad in de schuur liggen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer