Droogte geeft goed beeld proefveld

In het Drentse Erm ligt een proefveld waar Jos Groten van Wageningen Plant Research onderzoek doet naar de diverse maisrassen.

Op de esgrond net buiten het dorp staan maar liefst 99 mais-varianten die 3 jaar lang worden geteeld en onderzocht. Op deze manier krijgen de rassen te maken met jaren waarin de seizoenen nog wel eens flink kunnen verschillen qua weertype.

En daar waar de meeste agrariërs dit jaar flink last hadden van de droogte, daar ziet Jos Groten juist een positief effect op zijn proefveld: ‘De verwachting is dat we vaker met extreme warme zomers te maken zullen krijgen. En ook met periodes waarin veel regen valt. Die extremen zijn belangrijk voor het onderzoek want alleen zo krijg je uiteindelijk een ras dat onder alle omstandigheden top is.'

3 jaar onderzoek

Door de droge zomer blijken sommige rassen erg vatbaar te zijn voor builenbrand. Andere planten hebben door de slechte groei kolven met een onvolledige maisbezetting of zelfs helemaal geen korrel.

Jos Groten van Wageningen Plant Research inspecteert proefveld
Jos Groten van Wageningen Plant Research inspecteert proefveld © René Eijsink

Deze maisvarianten zullen het volgens Jos Groten natuurlijk nooit halen: ‘Alleen de rassen die na 3 jaar onderzoek goed zijn, die komen op de Aanbevelende Rassenlijst. Want dan heb je ook een cijfer waar de boer op kan vertrouwen. Ik zie soms dat een ras al na 1 jaar wordt geadviseerd. In mijn optiek kan dat niet. Een ras kopen op basis van de resultaten in 2018, dat kan alleen maar leiden tot teleurstellingen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  3° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  10 %
Meer weer