Zo verlaag je voerkosten met mais

Voeraankopen zorgen gemiddeld voor 20 tot 30 procent van je totale bedrijfskosten. Zorgen dat je zoveel mogelijk voederwaarde van eigen land haalt, loont daarom altijd. Lees hier praktische tips om met maisteelt voerkosten te drukken.

Zo+verlaag+je+voerkosten+met+mais
Limagrain

Onderstaande grafiek toont aan dat bij een stijging van 4.000 naar 8.000 kilo melk per hectare uit eigen voer, de voerkosten 400 tot 500 euro per hectare dalen!


Mais is op veel melkveebedrijven een belangrijk onderdeel van de ruwvoerteelt. Een optimale maisrassenkeuze is een belangrijke eerste stap naar lagere voerkosten. Daarna komt het aan op een perfecte teelt, bewaring en benutting. Let bij je rassenkeuze op de volgende punten:

Oogst rijpe mais

Het zetmeel uit de maiskolven levert een groot deel van de energie uit snijmais. Je haalt de maximale voederwaardeopbrengst (kVEM per hectare) alleen wanneer de mais goed rijp is. Dus volledig rijpe kolven en een totaal drogestofpercentage van zo'n 36.

Kies daarom vooral maisrassen uit de zeer vroege/vroege groep. Deze rassen hebben de grootste kans op een tijdige afrijping; niet alleen op de koude en natte gronden, maar ook op lichtere grond, waar maistelers in 2019 al voor 1 oktober moeten oogsten (of een vanggewas onderzaaien).

Kies een maisras dat past bij rantsoen

Snijmais past perfect naast gras in het rantsoen van de hoogproductieve Nederlandse koe. Mais levert veel glucose uit zetmeel en energie uit de restplant. Belangrijk is om de maisras(sen) goed af te stemmen op het aandeel gras in het rantsoen.In grasrijke rantsoenen past zetmeelrijke mais perfect om veel extra (glucogene) energie te leveren. Bij een hoger maisaandeel is vooral de energie uit de restplant belangrijk; een overmaat aan zetmeel geeft risico op vervetting en pensverzuring.

Bekijk topverteerbare maisrassen

Focus op kVEM per hectare

Vervolgens is de belangrijkste raseigenschap: VEM-opbrengst (kVEM per hectare). Niet de tonnen droge stof, maar de totale voederwaarde die je van elke hectare oogst bepaalt hoeveel voer je extra aan moet komen. Bij snijmais komt de voederwaarde uit de kolf en uit de restplant.

Hoeveel voederwaarde de restplant levert, is afhankelijk van de verteerbaarheid van de celwanden: de NDF- of celwandverteerbaarheid. Een hoge celwandverteerbaarheid zorgt voor een hogere benutting van de energie uit de restplant, dus een hogere voerefficiëntie en meer melk uit elke hap mais.

Anders dan bij zetmeel bestaan daarin zeer grote verschillen van wel 12 procent tussen maisrassen! De best verteerbare maisrassen leveren daarom altijd de hoogste kVEM per hectare.

Met een slimme rassenkeuze maak je een goede start op weg naar lagere voerkosten.
Voor persoonlijk advies op maat bij uw rassenkeuze kunt u contact opnemen met een van de ruwvoerspecialisten van Limagrain.

Limagrain

Limagrain Nederland BV is een toonaangevende onderneming in de veredeling, productie en verkoop van landbouwzaaizaden. Met toonaangevende rassen onder het LG...

Lees verder »

Meer van Limagrain

Lees ook

Meer artikelen van Limagrain »

Artikelen over Limagrain