Helft+maistelers+kende+vorig+jaar+teeltproblemen
Nieuws
© Johan Wissink

Helft maistelers kende vorig jaar teeltproblemen

Bij de maisteelt van vorig jaar kende de helft van de maistelers problemen bij de teelt. Bij tien procent waren die problemen ernstig. Maar liefst 80 procent van de ondernemers met problemen kampte met droogte, zestien procent had last van builenbrand.

Dat komt naar voren uit de eerste resultaten van de MaïsScan van onderzoeksbureau Geelen Consultancy. Hieraan hebben inmiddels 250 telers meegewerkt.

Naast droogte en builenbrand was volgens de geënquêteerden ook zomerlegering/wortellegering vorig jaar een groot probleem. Vijftien procent van de ondernemers met problemen vinkte dit aan. Overigens mochten ze meerdere onderwerpen aanvinken als mogelijk probleem.

De drie meest genoemde redenen om deze problemen dit seizoen te voorkomen zijn 'ander ras kiezen' (26 procent), 'een vroegrijp(er) ras kiezen' (14 procent) en '(meer) beregenen' (14 procent).

Zetmeelopbrengst rassenkeuze

'Korrelopbrengst/zetmeelopbrengst' wordt door 42 procent van de maïstelers genoemd bij de keuze en beoordeling van een maïsras. 'Voederwaarde-opbrengst' wordt met 33 procent het één na meest genoemd. Op de derde plaats volgt 'vroegrijpheid' met een percentage van 31 procent, op de voet gevolgd door 'voederwaarde per kilo droge stof' met 30 procent.

De komende dagen krijgen meer maistelers de vragenlijst in het kader van deze scan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer