Voorraad+tarwe+stijgt+naar+recordniveau
Achtergrond
© Studio Kastermans

Voorraad tarwe stijgt naar recordniveau

De wereldwijde tarwevoorraad stijgt aan het eind van seizoen 2019-2020 naar een recordniveau, voorspelt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) in de World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) van mei.

Volgens de berekeningen van USDA ligt op 1 juli 2020 ongeveer 293 miljoen ton tarwe opgeslagen. Dat is 18 miljoen ton meer dan dit jaar en ook hoger dan de 281 miljoen ton die op 1 juli 2018 werd opgetekend.

Sinds het begin van dit decennium, toen de tarwevoorraad rond de 200 miljoen ton schommelde (en in 2012 en 2013 onder die grens zakte), is de berg tarwe in opslag snel gegroeid.

Op deze ontwikkeling heeft vooral China invloed gehad: dit land heeft zijn voorraden in rap tempo verhoogd. Was de Chinese eindvoorraad in de zomer van 2012 nog 54 miljoen ton, in de ogen van USDA is die halverwege volgend jaar geklommen naar 146 miljoen ton.

 

Honger voorkomen

Het aanhouden van een grote tarwevoorraad is een bewuste keuze van de Chinese overheid, die daarmee de oude lijn van de Europese Unie (EU) volgt, waarbij met een strategische voorraad honger in het land moet worden voorkomen.

China is met een consumptie van ruim 120 miljoen ton goed voor zo'n 15 procent van het mondiale tarweverbruik. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht niet dat de hamsterwoede van de Chinezen al voorbij is. In 2020 ligt de helft van de wereldwijde tarwevoorraad in het Aziatische land.

Invloed op prijs

De invloed van het totale aanbod en de voorraden op de tarweprijs is hoog. 'De richting van de tarweprijs wordt sterk beïnvloed door ontwikkelingen in de aanbodzijde', stelt Casper Burgering, senior econoom agrarische grondstoffen bij ABN Amro. 'Doordat de voorraden hun relatief hoge niveau behouden, blijft de tarweprijs relatief laag.'

Toch gaat ABN Amro ervan uit dat de tarweprijs in 2019 en 2020 licht herstelt. De afzwakking van de dollar speelt hierbij een rol. 'De relatie tussen de trend in de dollar en de tarweprijs is hoog', aldus Burgering.

'Bij een sterkere dollar ontvangen verkopers van tarwe minder dollars voor hun product en zullen zij meer aanbieden om de omzet op peil te houden. Door het hogere aanbod, daalt de prijs van het product. Omgekeerd geldt dat de tarweprijs stijgt als de dollar afzwakt', laat de econoom van ABN Amro weten.

Dollar zwakt af

De bank voorziet dat de dollar in 2019 afzwakt ten opzichte van de euro. Dit komt mede doordat de economie in de eurozone later in het jaar enigszins herstelt en de Amerikaanse economie afkoelt.

Voor het seizoen 2019-2020 voorspelt USDA een wereldwijde tarweoogst van 777,5 miljoen ton, ofwel ruim 6 procent hoger dan dit seizoen. Hoe de groei er per regio uitziet, is ongewis. De voorspellingen van het International Grain Council (IGC) en USDA lopen uiteen.

Duidelijk is wel dat de oogst in de EU en Rusland fors stijgt na het vorige seizoen dat door extreem weer werd gedomineerd. De wereldwijde consumptie van tarwe neemt komend seizoen ook toe, maar in mindere mate dan de productie.

 

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer