Prognose tarweoogst daalt verder en verder

De wereldwijde tarweoogst in het seizoen 2018-2019 komt uit op 721 miljoen ton, voorspelt de International Grains Council (IGC). Dit is opnieuw een daling in vergelijking met de vorige voorspelling.

Prognose+tarweoogst+daalt+verder+en+verder
© Koos van der Spek

Ten opzichte van de vorige prognose, een maand geleden, heeft de IGC de productie met 16 miljoen ton naar beneden bijgesteld. De oogst valt in vergelijking met het seizoen 2017-2018 nu bijna 40 miljoen ton lager uit, ofwel 5 procent.

Of het bij deze daling blijft, betwijfelt de IGC. De raad kijkt er niet van op als de oogstprognose de komende maanden verder omlaag gaat. 'Berichten over teleurstellende oogsten doet dat vermoeden.'

Aan de lagere oogst ligt de droogte ten grondslag. Die houdt onder andere huis in de Europese Unie (EU) - onder meer Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, het noorden van Duitsland, Polen, delen van Frankrijk en de Benelux - het Zwarte Zeegebied en Australië, terwijl ook in Canada de weersomstandigheden verre van ideaal zijn.

In een maand tijd ging 18 miljoen ton graan van voorspelling af

Chinese oogst

Daarnaast zijn er geruchten dat de tarweoogst in China sterk tegenvalt en weleens zo'n 20 procent kleiner kan uitvallen dan de 105 miljoen ton van het afgelopen groeiseizoen. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verlopen de tarweoogsten in Oekraïne en Rusland evenmin vlekkeloos. Russische akkerbouwers kampen bijvoorbeeld met tegenvallende hectareopbrengsten, terwijl de kwaliteit ook niet best is.

Door de achterblijvende productie zal ook de tarwevoorraad slinken, meent de IGC. Wat aan het eind van het seizoen 2018-2019 nog in opslag ligt, is 18 miljoen ton minder dan toen het seizoen 2017-2018 werd afgesloten. Volgens de berekeningen van de in Londen zetelende raad is de tarwevoorraad aan het einde van dit seizoen nog 247 miljoen ton groot.

Tarwe-oogst EU 133,5 miljoen ton

De Europese Commissie voorziet dat de tarweoogst in de EU uitkomt op 133,5 miljoen ton. Dat 4,1 miljoen ton lager dan de prognose van juni. De Europese gerstoogst houdt Brussel op 57,6 miljoen ton, wat bijna 1 miljoen ton lager is dan de vorige voorspelling. Gemiddeld komt de tarweproductie in de EU uit op 5,4 ton per hectare, een hoeveelheid die vergelijkbaar is met het seizoen 2016-2017. In de andere drie seizoenen van de afgelopen vijf jaar werd zo'n 5,9 ton van een hectare gehaald.

De bezorgdheid over de wereldwijde opbrengsten heeft een prijsopdrijvend effect. Maaltarwe in Hamburg heeft een prijs van 200 euro bereikt. De notering in Rouen stijgt in de richting van 190 euro. De beurs in Groningen noteerde deze week 198 euro per 1.000 kilo, wat 10 euro hoger is dan de week ervoor.

• Lees ook: Prognose wereldoogst tarwe behoorlijk lager

Graanvoorraden

Niet alleen de tarweoogsten blijven achter, ook bij andere graansoorten is de productie onder peil. De IGC voorziet dat de totale graanoogst in 2018-2019 uitkomt op 2.059 miljoen ton. In de prognose van juni hield de raad nog rekening met een productie van 2.077 miljoen ton. De wereldvoorraad granen nam volgens de laatste berekeningen met 69 miljoen ton af tot 532 miljoen ton.

Brussel voorspelt dat de graanoogst in de EU dit seizoen 293,5 miljoen ton is. In het vorige seizoen lag de productie nog op 307,1 miljoen ton. De jongste aanpassing van de Brusselse prognose houdt in dat de graanvoorraad in de EU halverwege 2019 is gezakt naar 54,3 miljoen ton, zo'n 10 miljoen ton minder dan eind juni dit jaar. De voorraad in 2019 is voldoende voor 7,9 weken aan Europese graanconsumptie, volgens RVO.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer