Tarweprijs onder druk ondanks dalende graanvoorraden

De wereldproductie aan graan gaat in 2019-2020 met 2 procent omhoog. Het verbruik stijgt ook met 2 procent. Van een evenwicht is echter geen sprake. Bij mais is het verbruik hoger dan de productie, waardoor de wereldwijde voorraad graan afneemt. Bij tarwe neemt de voorraad toe. Daardoor staat de prijs onder druk.

Tarweprijs+onder+druk+ondanks+dalende+graanvoorraden
© Persbureau Noordoost

De wereldproductie aan graan gaat in 2019-2020 omhoog van 2.128 miljoen ton naar 2.178 miljoen ton. Tegelijkertijd stijgt het verbruik van 2.165 miljoen ton naar een record van 2.201 miljoen ton. De graanvoorraad in de wereld moet daarom verder worden aangesproken om aan de vraag te voldoen. Dit meldt het International Grains Council (IGC) in het nieuwste graanrapport.

Volgens het IGC gaat de wereldwijde voorraad graan aan het eind van het seizoen 2019-2020 zakken naar 588 miljoen ton. Eind 2018-2019 was dat nog 611 miljoen ton. De krimp van 23 miljoen ton zorgt voor de kleinste graanvoorraad in de afgelopen drie jaar, zo verwacht het IGC.

Productie en consumptie niet in evenwicht

Uit het graanrapport blijkt dat ook in het seizoen 2018-2019 de productie en consumptie van graan niet in evenwicht zijn. Het IGC gaat uit van een productie van 2.128 miljoen ton en een verbruik van 2.165 miljoen ton. Het resultaat is een krimp van de wereldwijde graanvoorraad van 37 miljoen ton.

Uit het IGC-rapport blijkt dat de maisoogst een grote invloed heeft op de totaalcijfers. De maisvoorraad krimpt dit seizoen met 26 miljoen ton en komend seizoen met 37 miljoen ton. Bij tarwe krimpt de voorraad dit seizoen met 6 miljoen ton, maar neemt komend seizoen toe met 10 miljoen ton.

Tarweprijs verder onder druk

De Rabobank verwacht dat de tarweprijs verder onder druk zal komen te staan. Dit is te lezen in zijn nieuwe graanrapport. De bank wijst er onder andere op dat de tarwenoteringen op de termijnmarkt in Chicago sinds december zakken.

Rabobank-analisten gaan uit van een verdere daling tot en met het tweede kwartaal van dit jaar. Daarna zou een matig herstel kunnen optreden. Vooral de verkoop van tarwe door Rusland zou een belangrijke invloed hebben op de prijsvorming. De prijsdaling heeft volgens de analisten ook te maken met de goede oogstvooruitzichten in onder meer de Europese Unie (EU), Rusland en de Oekraïne.

Russische tarweoogstprognose omhoog

Dit blijkt ook uit het Weekbericht Granen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Een Russisch analistenbureau heeft de Russische tarweoogstprognose voor het seizoen 2019-2020 naar boven aangepast met 3,4 procent tot 83,4 miljoen ton (dit seizoen 72,1 miljoen ton).

De EU kan dit seizoen maar moeilijk concurreren met de tarwe uit Rusland en Oekraïne. Dit heeft een negatief effect op de tarweprijs in de EU. De EU-graanexport is mede daardoor dit seizoen nagenoeg gelijk aan de import van graan. De EU exporteerde van 1 juli tot en met 21 april ruim 25,4 miljoen ton graan en kocht bijna 24,7 miljoen ton. Netto werd maar 736.000 ton graan geëxporteerd.

Neerslagtekort in EU-landen

Het Monitoring Agricultural ResourceS (MARS)-rapport van de Europese Commissie maakt melding van een tekort aan neerslag in de EU-landen Kroatië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Griekenland. Eerder werd al melding gedaan van een tekort aan neerslag in Noord-Italië, Spanje en Portugal. Vooral in Roemenië, Bulgarije en Spanje worden dit jaar fors lagere graanopbrengsten verwacht dan in 2018.

Desondanks gaat het MARS-rapport uit van een gemiddelde Europese tarweoogst per hectare van 5.770 kilo. Dat is iets meer dan het vijfjaarlijkse gemiddelde en 350 kilo meer dan de gemiddelde oogst van dit seizoen. Voor Nederland wordt een gemiddelde tarweoogst verwacht van 9.050 kilo per hectare (8.820 kilo dit seizoen).

Uit cijfers van RVO.nl blijkt dat de totale graanoogst in de EU dit jaar uitkomt op 312.254.000 ton, 19.632.000 ton meer dan in 2018. De toename komt vooral door de zachte tarwe (12.812.000 ton). De grotere graanoogst komt vooral door de groei van het areaal van 55.115.000 hectare in 2018 naar 55.968.000 hectare dit jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer