Wereldoogst tarwe ruim 6 procent groter

Voor het seizoen 2019-2020 voorspelt het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) een tarweoogst die wereldwijd uitkomt op 777,50 miljoen ton. Dat is ruim 6 procent meer dan afgelopen jaar.

Wereldoogst+tarwe+ruim+6+procent+groter
© Wim van Vossen

De grote wereldproductie aan tarwe is vooral toe te schrijven aan grote exporterende landen en regio’s zoals Argentinië, Australië, Canada, de Europese Unie, Rusland en Oekraïne. In de Europese Unie stijgt de productie met maar liefst 12 procent, meldt USDA in het maandelijkse WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates)-rapport.

De EU herstelt zich daarmee van de lage opbrengsten na de droogte in het teeltseizoen 2018. USDA gaat ervan uit dat de wereldwijde handel in tarwe komend seizoen toeneemt met 6,7 miljoen ton tot in totaal 184,6 miljoen ton. De grotere export wordt met name gestuwd door het ruimere aanbod en de lagere prijzen. Rusland blijft de grootste exporteur met een aandeel van 19,5 procent.

Berekende eindvoorraad

Naast de productie stijgt ook de consumptie van tarwe met 22 miljoen ton tot 759,5 miljoen ton. Op de wereldwijde tarwebalans komt de berekende eindvoorraad per 1 juli 2020 op 293 miljoen ton. Dat is 18 miljoen ton meer dan dit seizoen. China is volgende zomer goed voor een tarwevoorraad van 146 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer