Goede+tarweoogst+houdt+beschikbaarheid+hoog
Nieuws
© Han Reindsen

Goede tarweoogst houdt beschikbaarheid hoog

De vraag naar tarwe blijft seizoen 2019/20 op niveau, terwijl de oogst 4 procent toeneemt. Dat zorgt voor een druk op de tarweprijs, schrijven analisten van ABN Amro.

De menselijke consumptie van tarwe en de vraag vanuit de diervoedingsindustrie groeien op jaarbasis zo'n 2 procent. De tarweoogst neemt echter 4 procent toe. Het verschil in groeitempo tussen vraag en aanbod zorgt ervoor dat de mondiale voorraden bijna 4 procent stijgen. De beschikbaarheid van tarwe blijft daarmee goed en dat zorgt voor prijsdruk.

De Europese Unie (EU), China, India en Rusland produceren gezamenlijk globaal 60 procent van de mondiale output van tarwe. De grootste producent is de EU met een aandeel van 20 procent. China volgt de EU op de voet met een aandeel van 17 procent.

Droogte

De droogte in de EU was vorig jaar een groot probleem voor de tarweoogst. Daardoor kromp de EU-productie 9 procent, maar dit waren exceptionele omstandigheden. Voor komend seizoen gaat de International Grains Council (IGC) uit van weer normale omstandigheden.

IGC verwacht dat de productie van tarwe in de EU komend jaar 8 procent toeneemt. In Rusland stijgt de output met 11 procent iets harder, terwijl in China en India de productie krimpt. Per saldo neemt de mondiale output van tarwe volgend jaar toe met bijna 4 procent.

Handel in tarwe

De totale export van tarwe stijgt volgend jaar krap 1 procent, aldus IGC. Rusland en de EU exporteren veel op jaarbasis, terwijl China en India hun tarweoogst vooral voor eigen gebruik inzetten. De Russische export van tarwe blijft komend jaar stabiel, ondanks de relatief sterke toename van de output. Dat komt deels omdat de competitiviteit van Russisch tarwe afneemt bij een relatief hoge prijs.

Desondanks blijft Rusland komend seizoen voor de vierde maal op rij de grootste exporteur van tarwe ter wereld, met een aandeel van 20 procent in de totale export. Een groot deel van het tarwe uit Noord-Amerika is ook bestemd voor de exportmarkt, waarbij vooral de Verenigde Staten veel exporteren. De exportgroei vanuit dat land blijft echter stabiel, terwijl de export vanuit Canada 1 procent groeit.

Overschot

De vraag naar tarwe neemt komend jaar met 1,5 procent toe. Dat lijkt aanvankelijk nog beperkt, maar ten opzichte van de groei vorig jaar is dat een verbetering 1,4 procentpunt. Per saldo wordt er in het seizoen 2019/20 meer tarwe geoogst dan dat er in totaal wordt verbruikt. Het overschot wordt aan de voorraden toegevoegd en die stijgen 3,6 procent op jaarbasis.

Daarmee bereiken de voorraden een recordniveau. Kortom, de beschikbaarheid van tarwe blijft voorlopig goed, stelt ABN Amro. De meeste voorraden liggen in China en die nemen komend jaar toe, onder invloed van een hogere productie en groei van de import. In de Verenigde Staten dalen de voorraden voor de vierde opeenvolgende jaar.

Aanbod

De invloed van het totale aanbod en de voorraden op de tarweprijs is hoog. De richting van de tarweprijs wordt sterk beïnvloed door ontwikkelingen in de aanbodzijde. Op het moment dat de voorraden in weken van consumptie toenemen, brengt dat meer prijsdruk en vice versa.

Doordat de voorraden hun relatief hoge niveau behouden, blijft de tarweprijs relatief laag. ABN Amro gaat er van uit dat de tarweprijs in 2019 en 2020 licht herstelt. De afzwakking van de dollar heeft hier een rol.

Zwakkere dollar

De relatie tussen de trend in de dollar en de tarweprijs is hoog. Bij een sterkere dollar ontvangen verkopers van tarwe minder dollars voor hun product en zullen zij meer aanbieden om de omzet op peil te houden. Door het hogere aanbod, daalt de prijs. En omgekeerd geldt dat als de dollar afzwakt, dan stijgt de prijs van tarwe.

De verwachting van ABN Amro is dat de dollar in 2019 en 2020 afzwakt. Dat komt mede doordat de eurozone-economie later in het jaar enigszins herstelt en de economie in de Verengide Staten afkoelt. Omdat de trend in het aanbod van grote invloed is op de prijs, blijft het herstel van de tarweprijs echter beperkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer