Hogere ruwvoerkosten te voelen op bankrekening

De rekening-courantpositie van melkveebedrijven wordt de komende maanden beïnvloed door stijgende ruwvoerkosten. Dat blijkt uit de liquiditeitsprognose van de ABN Amro en Wageningen Economic Research.

Hogere+ruwvoerkosten+te+voelen+op+bankrekening
© Peter van Houweling

Ondanks de droogte van 2018 is er tot nu toe gemiddeld nog steeds geen groot ruwvoertekort. Maar dat gaat de komende maanden veranderen, verwacht ABN Amro. De droge zomer van 2018, waardoor alsnog ruwvoertekort dreigt, zorgde er ook voor dat de melkproductie in de Europese Unie terugliep.

Door de lagere productie bleef de begin 2019 verwachte sterke daling van de melkprijs uit. De marktomstandigheden voor zuivel zijn verbeterd, omdat de interventievoorraden magere melkpoeder zijn verdwenen. ABN Amro gaat ervan uit dat de melkgeldopbrengsten de komende maanden kunnen toenemen dankzij een licht stijgende melkprijs.


Toeslagrechten in december

Het jaar 2018 eindigde met een positief saldo tussen bij- en afschrijvingen op de rekening-courant. De gemiddelde stand kwam op 3.300 euro positief uit. Vergelijkbaar met de stand van een kwartaal eerder en 5.700 euro lager dan een jaar eerder.

De uitbetaling van de hectarepremie door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in december leidde tot een piek in de kasstroom. De dienst meldde meer dan 95 procent van de toeslagrechten te hebben uitbetaald.

Gaandeweg het jaar 2018 verslechterde de kaspositie van melkveebedrijven aanzienlijk. Deze daling werd veroorzaakt door gemiddeld ruim 16.000 euro lagere melkgeldopbrengsten. In de maand oktober bereikte de kaspositie het dieptepunt: gemiddeld 4.900 euro negatief.

Effect fosfaatrechtenhandel onduidelijk

Het effect van de fosfaatrechtenhandel die in 2018 op gang kwam, is nog onduidelijk. Om de daling van de rekening-courant te compenseren, is er minder afgelost en geïnvesteerd en zijn er minder privéuitgaven gedaan. Maar de grootste bijdrage komt van de spaarrekeningen die zijn aangesproken, constateert ABN Amro. 'De daling is groter dan de eerste aanblik doet vermoeden', zegt directeur agrarische bedrijven Pierre Berntsen.

ABN Amro benadrukt het belang van risicomanagement en liquiditeitsbeheer voor een gezonde bedrijfsvoering. 'Periodes van crisis zijn pijnlijk en vragen om voldoende weerstandsvermogen van bedrijven. De productie opvoeren als de prijzen erg laag zijn, is geen slimme collectieve strategie. Het kan voor individuele bedrijven even werken, maar als het te lang duurt of de crisis te ernstig wordt, kan het ook fout gaan en bedrijven in problemen brengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer