Akkerbouwer heeft meer geld op bankrekening

Akkerbouwbedrijven hadden aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld ruim 54.000 euro op de rekening-courant staan. Dat is ruimschoots meer dan een jaar geleden.

Akkerbouwer+heeft+meer+geld+op+bankrekening
© Wim van Vossen

De waarde liep vooral op door inkomsten uit de verkoop van gewassen voor gemiddeld betere prijzen dan in 2018. Tevens betaalde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland premies uit, meldt ABN Amro.

In het eerste kwartaal van 2019 hebben akkerbouwers per saldo ruim 17.000 euro bijgeschreven op de rekening-courant, wat meer is dan in het eerste kwartaal van 2018. 'Mogelijk is door de kleine oogst van 2018, in combinatie met hoge marktprijzen, een deel van de producten vroeger afgezet dan anders, waardoor de opbrengsten van de gewassen eerder zijn gerealiseerd', stelt de bank.

Meer aflossingen

Zowel de bij- als afschrijvingen waren in het eerste kwartaal van dit jaar hoger dan in de vergelijkbare periode van 2018. De bijschrijvingen in maart 2019 laten goed het effect zien van de opbrengsten van gewassen. In deze maand werd beduidend meer ontvangen dan in de maand maart van vorig jaar. Daartegenover stond dat akkerbouwers in maart fors aflosten. Mede hierdoor waren de gemiddelde afschrijvingen hoger dan een jaar eerder.

Hogere leningen en aflossingen kunnen een indicatie zijn van de grote verschillen in liquiditeit tussen bedrijven door de droogte in 2018, stelt ABN Amro. 'Enerzijds zijn er bedrijven met een redelijke oogst, die voor hoge marktprijzen kon worden verkocht, anderzijds zijn er bedrijven met een kleine oogst met mogelijk lage contractprijzen.'

Overbrugging

In voorgaande jaren was de stand van de rekening-courant aan het eind van het eerste kwartaal ongeveer gelijk aan de stand van het tweede kwartaal. Verwacht wordt dat er dit jaar sprake zal zijn van een lagere stand aan het eind van het tweede kwartaal. Bedrijven met een lage productie in 2018, hebben waarschijnlijk al een groter deel van de gewassen verkocht dan normaal. Hierdoor zal een langere periode zonder inkomsten moeten worden overbrugd.

Daarnaast werkt de droogte van vorig jaar nog door in lagere grondwaterstanden en kent het eerste kwartaal van 2019 al een vroeg neerslagtekort. Het nieuwe zaai- en pootseizoen is vroeg begonnen. Vanwege de droge omstandigheden wordt er al vroeg beregend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer