Nieuwe+normen+voor+bedrijfsbegroting+varkenshouderij
Nieuws
© Huisman Media

Nieuwe normen voor bedrijfsbegroting varkenshouderij

Het overleg Lange termijnprognoses varkenshouderij heeft de nieuwe uitgangspunten en normen voor de bedrijfsbegrotingen voor de lange termijn vastgesteld. Deze worden gebruikt bij bedrijfsbegrotingen voor een periode van 5 tot 10 jaar en bij aanvragen voor de Garantstelling Landbouw en Bijstand voor zelfstandigen.

De voerwinst voor de lange termijn is vastgesteld op 570 euro per gemiddeld aanwezige zeug per jaar exclusief omzetbelasting. Dit betekent een verhoging van 10 euro per zeug. De directe kosten zijn iets verlaagd, waardoor het saldo met 17 euro is gestegen.

Voor de vleesvarkens is de voerwinst met 77 euro per vleesvarken gelijk gebleven. Het saldo is begroot op 66 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dit geldt voor een traditioneel concept waarbij het vleesvarken op 0,8 m2 gehouden wordt.

Sectorwinst

De sectorvoerwinst voor 2018 is vastgesteld op 487 euro per zeug en 73 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dit is de voerwinst zonder invloed van balansprijsmutaties voor de levende have op de begin- en eindbalans. In de financiële administratie vindt er een balanswaardering plaats op basis van de landbouwnormen.

Voor vleesvarkenshouders geeft dit in 2018 een afwaardering van de eindbalans. Bij gecombineerde bedrijven worden de vleesvarkens daarentegen opgewaardeerd. Dit leidt in de praktijk regelmatig tot onjuiste vergelijkingen met daarbij behorende verkeerde conclusies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  70 %
Meer weer