'Het Familievarken' is buitenkans voor Bekkers

Ivo en Willy Bekkers hebben spannende jaren voor de boeg. Huurlocaties verdwijnen en nieuwbouw is broodnodig om Ivo een levensvatbaar vleesvarkensbedrijf over te laten nemen. 'Het project 'Het Familievarken' is een buitenkans.'

%27Het+Familievarken%27+is+buitenkans+voor+Bekkers
© Studio Van Assendelft

Willy Bekkers (68) en zijn zoon Ivo (35) runnen samen een bedrijf met 6.500 vleesvarkens en 10 hectare akkerbouw. Op het eerste oog een mooie bedrijfsomvang waar een gedreven jonge ondernemer de kost mee moet kunnen verdienen. Toch is Ivo's toekomst als varkenshouder in de praktijk een stuk complexer.

De vleesvarkens liggen namelijk verdeeld over vijf locaties: Berlicum, Sint-Oedenrode, Uden, Venhorst en de thuislocatie in Erp. Bovendien vervallen drie van de vier huurlocaties voor 1 januari 2020, omdat die bedrijven meedoen aan de stoppersregeling. 'Mijn hart ligt bij de varkens en ik wil een levensvatbaar bedrijf om mijn gezin met drie dochters te kunnen onderhouden', zegt Ivo Bekkers.

Geen zekerheid

'Dezelfde dieraantallen huisvesten op twee locaties zou het werk een stuk efficiënter maken. Maar dan moet de vergunning op de thuislocatie om van 1.500 naar 4.500 vleesvarkens uit te breiden, wel kunnen worden gerealiseerd. Die zekerheid is er niet gezien het Brabantse beleid én de financiering.'

Familievarken biedt mij een kans en drie jaar extra inkomensperspectief

Ivo Bekkers, vleesvarkenshouder in Noord-Brabant

Het wordt nog een hele opgave om het gewenste toekomstplaatje werkelijkheid te laten worden. Bovendien moet het bedrijf binnen twee jaar worden overgedragen. 'Wij streven naar een soepele bedrijfsovername en willen het opgebouwde vermogen netjes verdelen over onze vier kinderen', stelt Willy Bekkers.

Voortbestaan

'Ik hoop dat Ivo zijn beroep kan blijven uitoefenen en reken erop dat de bank zijn coöperatieve kant laat zien en minder hoge eisen stelt aan het hebben van 40 procent eigen vermogen. Anders legt dat een bom onder het voortbestaan van familiebedrijven.'

Willy Bekkers begon in 1972 met de teelt van asperges en bouwde twee jaar later een stal voor 1.200 vleesvarkens. Die combinatie leverde met hard werken en veel inzet van schooljeugd jarenlang goede verdiensten op. Toch lag zijn ondernemershart bij varkens. Maar het was onmogelijk het vleesvarkensbedrijf op de thuislocatie veel verder te laten groeien.

Stallenhuur

Stilstand is achteruitgang, dus ging de ondernemer het pad van stallenhuur op. Na de varkenspestcrisis (1997/1998) ging hij op twee locaties in totaal 500 zeugen erbij houden. In 2003 kwam Ivo, na het afronden van de mbo-opleiding veehouderij en bijna twee jaar werkervaring bij een subfokker, in de vof met zijn ouders en zijn broer Hans.

Ook kwamen er vleesvarkensstallen op vier huurlocaties bij. Toen de zeugenstallen een paar jaar geleden werden afgestoten, ging Hans Bekkers voor een zeugenhouder werken. Zijn streven is ooit zelfstandig vermeerderaar zijn.

Het hart van Willy en Ivo Bekkers ligt bij het marktgericht produceren van vleesvarkens.
Het hart van Willy en Ivo Bekkers ligt bij het marktgericht produceren van vleesvarkens. © Studio Van Assendelft

Good Farming Star

De Bekkers waren er als de kippen bij, toen Vion het Good Farming Star-concept in de markt zette. Sinds 2013 houden ze 6.500 varkens met één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Omdat de huurstallen in de stoppersregeling niet meer mogen meedraaien in het concept, is dat aantal gedaald naar 3.500 Good Farming Star-varkens.

Maar ook daar dreigt nu een eind aan te komen, want de Brabantse ondernemers kunnen geen Beter Leven-biggen via Vion krijgen. 'Onze vaste fokker is gestopt omdat die meer toeslag voor zijn biggen vroeg dan wij wilden betalen en via Vion kunnen wij de biggen niet krijgen. Die geeft aan dat Beter Leven-varkensvlees verzadigd is', vertelt Willy Bekkers. 'Ik krijg nu al buikpijn van de gedachte als het niet lukt een nieuwe vermeerderaar te vinden.'

De varkenshouder rekent erop dat dit voor eind 2018 wordt geregeld. 'Ik ben geen echte pionier, maar snel inspelen op wat de consument wil, is wel mijn ding. Voor marktgericht produceren zal altijd worden betaald.'

Blije varkens

Een kans voor Ivo Dekkers is het inbrengen van zijn vakmanschap bij het driejarig project 'Het Familievarken'. Bij de huurlocatie in Venhorst verrijst de eerste familievarkensstal voor de productie van blije en klimaatvriendelijk gehouden varkens. 'Een niche. Deze kans grijpen wij met twee handen aan. Wij huren die locatie van de gemeente Boekel. Die wilde het bedrijf aanvankelijk gebruiken voor het verplaatsen of uitruilen van bedrijven in het kader van de reconstructie concentratiegebieden', zegt Ivo Bekkers.

'De gemeente wil daar nu het kleinschalig houden van familievarkens met veel hightech van de grond laten komen. Dat biedt mij minimaal drie jaar extra inkomensperspectief. Ik doe de dagelijkse verzorging van de 49 zeugen inclusief biggen en vleesvarkens. Mijn technische kennis en nieuwsgierigheid kunnen prima van pas komen. Ik voel me pionier en hoop echt dat het project slaagt.'

Familievarkensstal staat in startblokken
De bouw van de familievarkensstal in Venhorst begint in oktober. De stal met vooruitstrevende technieken moet in het voorjaar van 2019 worden opgeleverd. Dan kan Ivo Bekkers zich bekwamen in de bijzondere manier van varkens houden. 'Het samenwerken levert mij geen financieel risico op. Ik lever arbeid tegen betaling.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer