Goede+vooruitzichten+varkenshouders
Nieuws
© Huisman Media

Goede vooruitzichten varkenshouders

De liquiditeitspositie van varkensbedrijven verslechterde in het eerste kwartaal van 2019 ruim 5.000 euro ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Marktanalisten verwachten echter een verder marktherstel in de loop van dit jaar door de problemen in China en de lagere sojaprijzen. De export zal toenemen.

Waar in het begin van het eerste kwartaal de prijzen van vleesvarkens geleidelijk stegen volgens het normale seizoenspatroon, stegen de varkensprijzen eind maart ineens spectaculair. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van Wageningen Economic Research, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Agrifirm en ABN Amro. De biggenprijzen profiteren ook van de betere markt. De opleving hangt samen met de gevolgen van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Doordat de varkensstapel minstens een kwart is gekrompen in China, is de productie wereldwijd ook 10 procent gedaald.

Vorig jaar maart was de gemiddelde stand van de rekening-courantpositie van varkensbedrijven nog bijna 44.000 euro. Daarna ging de positie bijna elke maand omlaag. In maart 2019 kwam deze uit op -14.000 euro. Het saldo van bij- en afschrijvingen was in het eerste kwartaal van 2019 lager dan in 2018 door gestegen voerkosten. De lagere biggenprijzen zorgden op zeugenbedrijven voor lagere opbrengsten. De betaalde mestkosten zijn in februari lager doordat er minder rundveedrijfmest op de markt is. De afzetkosten van varkensmest dalen daardoor waarschijnlijk.

Dieptepunt gepasseerd

Voor zeugenbedrijven lijkt het dieptepunt in februari te zijn gepasseerd in de rekening-courantpositie. Op het dieptepunt was de stand 90.000 euro negatief. Door aantrekkende biggenprijzen herstelde de liquiditeit zich voor deze bedrijven in maart. De onderzoekers stellen dat er een langere periode van hogere bijschrijvingen nodig is om de kas weer goed gevuld te krijgen. De biggenprijzen in het eerste kwartaal liggen gemiddeld nog 3 procent onder het tienjarig gemiddelde en de voerprijzen zijn 10 procent hoger door de droogteperiode in 2018.

De rekening-courantpositie van vleesvarkenshouders is veel minder gedaald dan die van zeugenbedrijven, maar is ten opzichte van vorig jaar maart wel gehalveerd. De daling in februari werd veroorzaakt doordat de prijs van biggen sterker steeg dan de prijs voor verkochte varkens.

Stijging EU-productie

In 2018 is de varkensvleesproductie in de Europese Unie 2 procent gestegen en bereikte daarmee een recordhoogte. De varkensproductie in Nederland zal dit jaar dalen. Het aantal varkens is 1 procent gedaald en het aantal zeugen 3 procent. Niet alleen in Nederland kromp de varkensstapel. Dat gold ook voor Polen, Duitsland en Denemarken. In Spanje, Frankrijk en België werden meer varkens gehouden dan in 2017.

Door de krapte op de Chinese markt verwacht de Chinese overheid dat de prijzen in China 70 procent zullen stijgen. Dat zal volgens de kenners effect hebben op de wereldhandel en kan effect hebben op de binnenlandse beschikbaarheid van varkensvlees in Nederland. De analisten verwachten dat ook de prijs van alternatieve eiwitbronnen, vooral pluimveevlees, zal worden opgestuwd. Tegelijkertijd is er door de gedaalde productie van varkensvlees minder vraag naar veevoeringrediënten, waardoor die goedkoper worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer