Kostprijs+varkens+20+cent+hoger+dan+in+Denemarken
Nieuws
© Danish Crown

Kostprijs varkens 20 cent hoger dan in Denemarken

Het verschil in kostprijs en technische resultaten tussen Deense en Nederlands varkenshouders neemt toe. De Nederlandse varkenssector is koploper af met een kostprijs die per kilo afgeleverd karkas 20 cent hoger ligt.

De kostprijs in Nederland ligt vooral hoger door de mestafzetkosten, die veruit de hoogste in Europa zijn. Maar ook de steeds betere prestaties van de Deense varkenssector hebben effect. De kostprijs per big ligt in Denemarken 5 euro lager dan in Nederland en maar liefst 10 euro lager dan in Duitsland.

Dit concludeert econoom varkensproductie Robert Hoste van Wageningen Economic Research op basis van de nieuwste InterPIG cijfers over 2017. Vorig jaar noteerde de Nederlandse varkenssector een gemiddelde van 28,8 afgeleverde vleesvarkens per zeug per jaar (gestandaardiseerd naar gesloten bedrijfsvoering) terwijl de Denen gemiddeld 31,3 vleesvarkens per zeug afleverden.

Hoogste daggroei

Er zijn nog meer verklaringen voor de toenemende voorsprong van de Deense varkenssector op de vroegere medekoploper Nederland en andere EU-landen. Het heeft ook te maken met de voerkosten en met de daggroei die de Denen realiseren.

Weliswaar scoort de Nederlandse varkenssector nog steeds de beste voederconversie in Europa, maar de Denen noteren lagere voerkosten en de hoogste daggroei. Voor een belangrijk deel worden deze verschillen verklaard door genetica en een ander voerrantsoen in Denemarken, denkt Hoste. 'Het Nederlandse mengvoer heeft hogere energie- en eiwitgehaltes, maar de grondstoffensamenstelling verandert continu, terwijl die in Denemarken veel constanter is', verklaart de econoom.

20 cent meer per kilo

Onderaan de streep maakten Deense varkenshouders gemiddeld per kilo afgeleverd karkas 1,33 euro kosten in 2017, terwijl de Nederlandse varkenshouderij afgerond 20 cent meer kwijt was: 1,53 euro per kilo afgeleverd karkas. Een zeer groot verschil, beseft Hoste. 'Ik heb het nauwkeurig geanalyseerd in samenspraak met de Denen. Dit zijn de feiten over het jaar 2017.'

Uit de Engelstalige InterPIG analyse van 2017, waarin ook de Verenigde Staten en Brazilië worden meegenomen, blijkt dat het grote kostprijsverschil tussen de EU en deze landen aanhoudt. Brazilië realiseerde een kostprijs van 1,05 euro en de Verenigde Staten noteerde een kostprijs van 0,98 euro per kilo karkas. Uitzondering is de regio Santa Catharina in Brazilië. Die werd getroffen door extreme droogte, waardoor de kosten daar opliepen naar bijna 1,40 euro per kilo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer