Klankbordgroep+helpt+bij+herziening+Bee+Guidance
Nieuws
© Koos van der Spek

Klankbordgroep helpt bij herziening Bee Guidance

Een klankbordgroep gaat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) helpen bij de herziening van de Bee Guidance. Dat is het document waarin de risico's van gewasbeschermingsmiddelen voor bijen staan vermeld.

De groep zal tijdens de evaluatie van het document verschillende keren worden geraadpleegd door de wetenschappelijke werkgroep van de EFSA die de herziening onder zijn hoede heeft. In de klankbordgroep hebben partijen zitting die vaker door de autoriteit worden geraadpleegd. Dat zijn onder meer boerenorganisaties als Copa Cogeca, consumentenorganisaties als de European Consumer Organization en maatschappelijke organisaties als Greenpeace.

EFSA roept daarnaast andere partijen op zich te melden voor de klankbordgroep. De huidige Bee Guidance dateert van 2013, maar de Europese Commissie wil een update omdat er sindsdien nieuwe inzichten zijn ontstaan en lidstaten hierom hebben gevraagd.

Bijensterfte

EFSA moet tijdens dit proces vooral aandacht besteden aan het bewijs voor bijensterfte, stelt de commissie. Daarnaast wordt onder meer de blootstelling door het middelengebruik onder de loep genomen en komt er een inventarisatie van aantrekkelijke gewassen voor bijen.

Het is de bedoeling dat de nieuwe bijenrichtlijn over twee jaar klaar is. Partijen die in de klankbordgroep zitting willen nemen, moeten zich voor 21 mei bij EFSA melden. Uit de aanmeldingen selecteert de voedselveiligheidsautoriteit veertien kandidaten.

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer