Europa+maakt+model+dierziektenregistratie
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Europa maakt model dierziektenregistratie

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een nieuw model ontwikkeld om dierziekten beter in kaart te brengen. Daarmee is een eerste stap gezet in het verder automatiseren van de registratie van dierziekte-uitbraken.

Dit model is het eerste wapenfeit van het SIGMA-project, dat gegevensverzendingen over ziekte-uitbraken, toezicht en dierenpopulaties wil automatiseren. De EFSA verzamelt al gegevens van lidstaten over ziekten als de vogelgriep en Afrikaanse varkenspest. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd om het risico voor andere gebieden in kaart te brengen.

• Lees ook: Dierziekten opnieuw onder de loep

Dat wordt bemoeilijkt, doordat gegevens op verschillende manieren worden verzameld en de rapportages in verschillende talen bij de EFSA binnenkomen. Met de nieuwe aanpak worden deze gegevens automatisch vertaald naar een standaardtaal en direct geordend.

'De aanpak is gericht op het leveren van de eerste gestructureerde bibliotheek met informatie over dierziekten. Het maakt de EFSA mogelijk om de gegevens sneller wetenschappelijk te beoordelen', zegt projectleider Gabriele Zancanaro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer